LABORATORIJ BOJA – RADIONICE ZA DJECU U BALTHAZARGRADU

Ove subote radionica o svijetu boja i pigmenata – prijave obavezne

U subotu 7. studenog 2020.g. od 10.00 do 13.00 sati u MMSU-u će se održati besplatna radionica Kolorflorista, prva u ciklusu radionica pod nazivom Laboratorij boja, koju će kao dio edukativnog programa izložbe 51000 Balthazargrad voditi Paprat Kolektiv. Radionice su to na kojima će se djeca, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, putem različitih eksperimenata upoznati sa svijetom boja i pigmenata, posebice onih koje se mogu pronaći u prirodi.

Radionica Kolorflorista namijenjena je uzrastu od 11 do 14 godina, a zbog ograničenog broja sudionika potrebno je prijaviti sudjelovanje putem e-maila: balthazargrad@mmsu.hr.

Za vrijeme radionice, ambijent muzeja će se pretvoriti u mali kemijski laboratorij gdje se otkriva cijeli spektar nevidljivih boja i tonova koje krije svakodnevna flora, uz malo priručne kemije. Osim toga, na radionici će polaznici imati priliku naučiti kako manipulirati bojama ili saznati kako dobiti željenu prirodnu boju koju je moguće koristiti u hrani i piću.

Radionicu će voditi Maja Subotić Šušak iz Paprat kolektiva, magistrirana dizajnerica s fokusom na zeleni dizajn te Tea Huten, biolog.

Paprat Kolektiv 2017. osnivaju Iva Peručić i Maja Subotić Šušak, kao osnovu za slobodno djelovanje u sferi umjetnosti, održive arhitekture, dizajna i aktivizma. Usredotočene su na projekte koji istražuju temu održivog društva u širem smislu — od međuodnosa unutar samog društva do odnosa društva i prirodnog okoliša.

U sklopu izložbe 51000 Balthazargrad koja je kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavljena u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, proteklog je vikenda održana prva u nizu besplatnih radionica za djecu, pod nazivom SOYBOT – radionica čudovišta.

Na dvodnevnoj radionici s članovima austrijskog mikro-izdavačkog studija Soybot polaznici su se upustili u avanturu crtanja i stvaranja čudovišta začudnih boja i oblika, najprije ih tražeći u izložbenom postavu i inspirirajući se likovima iz Balthazargrada.

Slijedilo je upoznavanje s metodom risotiska i raznim dizajniranim uzorcima koje su umjetnici Soybota pripremili. Polaznici su zatim kroz crtež i tehniku kolaža risoprint uzoraka kreirali čudovišta i pridavali im razne osobine, što se kasnije pretočilo u karte, maske i publikaciju.

Soybot je mikro izdavački i riso-printing studio sa sjedištem u Beču. Njihova senzibilizacija prema nezavisnom izdavaštvu, grafici, ilustraciji, tipografiji, stripu, animaciji i poeziji povezala ih je već tijekom zajedničkog studija u Beču. Soybot djeluje kroz različite medije i objedinjuje više disciplina u tisku, a ovaj se program ostvario uz financijsku potporu Austrijskog kulturnog foruma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here