Usprkos uvjetima koji nas tlače zadnjih pola godine u riječkom HKD-u je otvorena 25. jubilarna Revija lutkarskih kazališta. Revija nam ove godine predstavlja deset kazališta iz Slovenije, BiH i Hrvatske. Program će se odvijati u cijelosti po planiranom programu. Jedina predstava koja je otkazana zbog uvjeta u kojima se trenutno nalazimo jest “Ljepotica i zvijer” Lutkarske skupine iz Osijeka no u nedjelju će ju  nadomjestiti Kazališna družina “Pinklec” iz Čakovca sa  predstavom “Vuka se ne bojim ja” koja je trebala biti na rasporedu u ponedjeljak. ovogodišnja Revija na neki način obilježava i šezdesetu godišnjicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka a ova godina je i stota obljetnica hrvatskog lutkarstva pa je tako revija posvećena hrvatskom recentnom lutkarstvu i predstavama za djecu te  stoga na  scenu dovodi predstave koje se baziraju na svježe isčitanim bajkama ili pak predstavama koje pozivaju na igru, pogotovo najmlađe gledatelje, predstavama koje govore o važnosti čitanja knjige ali isto tako predstave koje govore o zajedništvu, solidarnosti, empatiji, o trenutcima i stanjima koji su nam izuzetno bitni u ovom vremenu u kojem živimo.

Revija nam donosi i bogat popratni program. Već su održane dvije radionice i to radionica Teatra Oz iz Brseča te radionica Bad Company iz Zagreba. U prostoru Galerije Kortil otvorena je i  izložba pod nazivom “Lutkarska luka” na kojoj možete vidjeti razne  scenografije i lutke iz  Zadra, Zagrebačkog kazališta lutaka, Gradskog kazališta lutaka Split, Gradskog kzališta lutaka Rijeka i Kazališta Branka Mihaljevića Osijek. To su  sve  redoviti gosti na riječkoj reviji od  samih pčetaka. Lutke i  scenografije na izložbi su sve gostovale na Reviji od 1996 pa do danas. Postav izložbe je pripremila Luči Vidanović. Predstavljene su  i  dvije važne  knjige o lutkarstvu, gospođe Maje Verdonik i Livije Kroflini. Zadnjeg dana Revije , prije proglašenja najbolje predstave održati će se još jedna promocija, časopisa “Književna revija” koji u to pbroju govori o sto godina lutkarstva u Hrvatskoj. Glasanje publike je ove godine ograničeno zbog zdravstvenih mjera pa će se glasanje ograničiti na dvije obitelji koje su stalni posjetioci Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Reviju je u dvorani HKD-a otvorila predstava “Palčica”, Hansa Christiana Andersena Gradskog kazališta lutaka Split u režiji Branimira Rakića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here