KAKO UPOZNATI RIJEKU KROZ INDUSTRIJSKU BAŠTINU – PREZENTIRANI NOVI TEMATSKI PROJEKTI

Održane zanimljive turističke ture prekograničnog projekta Inspiracija.

U proteklih mjesec dana u okviru projekta Inspiracija održane su tri turističke testne ture po industrijskoj baštini grada Rijeke u izvedbi turističkih agencija Riviera Secrets i Promotiv Travel. Ture je organizirala tvrtka Subjekt iz Rijeke, kao partner na projektu prekogranične suradnje “Inspiracija – Revitalizacija gradova industrijske baštine Trbovlja, Slovenske Bistrice, Labina i Rijeke kroz razvoj kulturnog turizma”,  koji je financiran kroz Program suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Više o projektu na https://www.inspiracija.eu/

Tematski paketi za novi doživljaj grada

Jedan od ciljeva projekta bio je i uključivanje pružatelja turističkih usluga u projekt s kojima su osmišljeni zanimljivi tematski paketi koji posjetiteljima nude jedinstven novi doživljaj i upoznavanje Rijeke kroz njezinu industrijsku baštinu. Provedenim testnim turama željelo se prikupiti povratne informacije sudionika kako bi se poboljšale i učinile što zanimljivijima prije stavljanja na tržište.

Prva u nizu testnih tura održana je koncem rujna i predstavila je sudionicima industrijsku baštinu Rijeke kroz morsku perspektivu, zanimljivom vožnjom drvenom bracerom iz 1898. godine koja i sama pripada dijelu bogate povijesti. Nakon razgledavanja nekad poznate industrijske ulice, službenog naziva Milutina Barača, sudionici su imali jedinstvenu priliku upoznati riječku industrijsku baštinu inače nedostupnu s kopnene strane, poput brodogradilišta 3.maj, lansirne rampe tvornice torpeda te povijesnih lučkih skladišta i gatova.

Industrijske baštine Labina i Rijeke povezane u projektu “Inspiracija”

Druga tura je povezala Rijeku i Labin i predstavila sudionicima industrijsku baštinu dva hrvatska predstavnika u projektu Inspiracija. U prvom dijelu dana sudionici su mogli razgledati zanimljivu „Mobilnu muzejsku mašinu“ (MMM), umjetnički projekt Labin Art Expressa koji se također provodi u sklopu projekta INSPIRACIJA. MMM se temelji na digitalnoj bazi podataka o rudarstvu i industriji Istre. Riječ je o prijenosnoj storry telling mašini, koja putem zvuka, filmskih i video zapisa, fotografija i tekstova priča priču o rudarskoj povijesti Labinštine, a funkcionira pomoću publike koja njome upravlja pokretima. Nakon „mašine“, tura je uključivala i posjet Bijenalu industrijske baštine u Društveno-kulturnom centru “Lamparna” i kroz interpretativnu šetnju u izvedbi Istra Inspirt-a pod nazivom „Štorije o Labinu“, sudionici su bili uključeni u priču o rudarskom životu i životu povijesnih ličnosti – Matije Vlačića Ilirika i Giuseppinia Martinuzzia. U sklopu ture organiziran je i ručak u duhu rudarske marende. Nakon Labina,

Rudarska marenda

sudionici su krenuli prema Rijeci gdje je nastavljen obilazak i upoznavanje s riječkom industrijskom povijesti. I u ovoj verziji cjelodnevne ture „industrijska ulica“ Milutina Barača nezaobilazna je polazna točka, a potom je obilazak nastavljen na Trsatu gdje su se u panoramskom pogledu na Vodovodnu i Ružićevu ulicu mogli upoznati s pričama o  manje poznatoj industrijskoj povijesti Rijeke o nekadašnjoj komunalnoj klaonici, spalionici otpada, tvornici papira, ljevaonici željeza i tvornici sapuna.

Proteklog vikenda održana je zadnja u nizu tura i to električnim biciklima po riječkoj industrijskoj baštini. Tura je krenula s Molo longa gdje su sudionici na električnim biciklima krenuli u istraživanje industrijske baštine Rijeke. U industrijskoj zoni Školjića sudionici su imali priliku vidjeti većinu industrija koje su nekad djelovale na tom području: tvornica leda, prerada kože, klaonica, tvornica sapuna te kompleks Tvornice papira Hartera. Na drugoj strani obale Rječine, danas Vodovodnoj ulici, sudionici su se upoznali s bivšom ljevaonicom, tvornicom tjestenine, tvornicom sapuna, kožarom, termoelektranom i crpilištem. Tura je potom krenula prema katedrali sv. Vida, potom Adamićevom i Krešimirovom ulicom pored poznate tvornice šećera do industrijske ulice Milutina Barača. Biciklistička tura zaključena je na polazišnoj točki – Molo longu odakle se pruža pogled na riječku luku, lučka skladišta i ostatke brojnih povijesnih stilova.

Sve tri ture posebnu su pozornost posvetile ostacima lansirne rampe Torpeda i izložbi „Torpedo-prvi u svijetu“, postavljenu u Muzeju grada Rijeke. Uz stručno vodstvo posjetitelji su saznali koji sve izumi stoje iza tog opasnog i smrtonosnog oružja koje koristimo još i danas.

Od Rudarske marende do Rigojančija i Trećemajske marende

Nakon sve tri ture sudionici su mogli uživati u autentičnoj večeri u ribarskoj kolibi Feral uz nezaobilazni riječki kolač „Rigojanči“, a uskoro bi se na meniju mogla naći i „Trećemajska marenda“, jelo inspirirano industrijskom baštinom, nastalo od sastojaka koji su nerijetko činili marendu radnika 3.maja i koje je nagrađeno na nedugo provedenom natječaju projekta Inspiracija.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom Covid-19, sve tri testne ture realizirane su u skladu s preporukama i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od strane organizatora, izvođača i sudionika. 

U subotu, 24. listopada od 10 do 12 sati galerija Poneštrica na Trgu 128. brigade organizira degustaciju Trećemajske marende, nagrađenog jela posvećenog industrijskoj baštini grada Rijeke. Autorica Doriana Dunatov ispričat će priču o nastanku jela, glavnim sastojcima i svojim planovima. Osim degustacije, u galeriji će se po promotivnim cijenama prodavati i najbolji suveniri natječaja Inspiracija – majice Torpediraj se u Rijeku i Riječka dizalica.

Trećemajska marenda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here