PLATFORMSKI DUHOVI LORUSSA, SCHMIEGA I LOREMA U FILODRAMMATICI

U petak, 23. listopada 2020.g. u 20.00 sati u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se otvorenje umjetničke instalacije Platformski duhovi. Ova umjetnička instalacija talijanskog umjetnika i dizajnera Silvija Lorussa i njemačkog umjetnika Sebastiana Schmiega, nastala u suradnji s eksperimentalnim glazbenikom LOREM-om, otvara se u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaz je slobodan, a nakon otvorenja, instalaciju je moguće posjetiti do 13. studenog 2020.g., od ponedjeljka do subote od 17 do 20 sati.

Lorusso i Schmieg u Filodrammatici 2019. godine

“Ghosting” (od eng. ghost, duh) je čin prekida romantičnog ili prijateljskog odnosa prestankom kontakta s drugom osobom, obično bez prethodnog upozorenja ili bilo kakvog objašnjenja. U svojoj novoj instalaciji, autorski dvojac Lorusso-Schmieg bavi se ovom temom iz potpuno druge perspektive, odnosno fenomenom napuštanja od strane same digitalne tehnologije koju koristimo u komunikaciji naših života prema svijetu – pojavom koju umjetnici nazivaju platform ghosting.

Platforme su razvile više ili manje sofisticirane tehnike za napuštanje svojih korisnika, koje se neprimjetno kombiniraju s algoritamskim upravljanjem, kao što su privremene zabrane, iznenadno ukidanje korisničkih računa, uklanjanje s vrha rezultata pretraživanja ili uklanjanje korisnikovog sadržaja s vremenskih traka drugih korisnika bez njegovog znanja ili bilo kakve obavijesti.

U kontekstu osobnih odnosa, ghosting se smatra bezobraznim činom te bolnim i dehumanizirajućim iskustvom. U kontekstu platformi, ghosting čini digitalno posredovani rad još nesigurnijim i razlomljenijim. Kada je granica između posla i života vrlo tanka, ukidanje nečijeg YouTube računa može značiti vrlo različite stvari. Običnom korisniku to ne mora predstavljati veliki problem, ali može postati tragedija za profesionalnog vloggera, odnosno na sve one koji obavljaju tzv. ghost work: skriveni ljudski rad koji pokreće aplikacije i sustave umjetne inteligencije.

 

Sastavljena od šuplje zidne strukture koja – slično digitalnim platformama – instalacija modulira različite stupnjeve neprozirnosti i transparentnosti te predviđa blisku budućnost u kojoj pametni gradovi proizvode rojeve ljudi (radnika, građana, itd.) koji u određenom kontekstu postoje samo kao duhovi.

Silvio Lorusso je talijanski umjetnik, dizajner i istraživač koji živi i radi u Rotterdamu. U radu se bavi kompleksnom povezanošću tehnologije i društva te proučavanjem fenomena poduzetničkog prekarijata (eng. entreprecariat). Sebastian Schmieg istražuje načine na koje mrežne tehnologije oblikuju naše online i offline stvarnosti. Preciznije, u umjetničkoj praksi sagledava ljude kao softverske produžetke, a strojni vid kao globalnu infrastrukturu. Njegovi radovi nastaju u formi videa, internetskih stranica, knjiga, predavanja i intervencija na mreži.

Postavljanje instalacije sastavni je dio programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture. Za organizaciju i produkciju zaslužna je udruga Drugo more, a program su podržali Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu.

fotografije: Tanja Kanazir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here