OPATIJSKI CEDAR IZ PERIVOJA MLADENACA KONKURIRA ZA HRVATSKO STABLO GODINE

foto: David Kurti

Opatijski cedar jedino je crnogorično stablo u završnici izbora za Hrvatsko stablo 2020. godine

Cedar iz opatijskog Parka sv. Jakova, poznatog i kao Perivoj mladenaca, jedno je od osam veličanstvenih stabala u završnici izbora za Hrvatsko stablo 2020. godine.

Natjecanjem se ističe vrijednost starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, ali u fokusu nisu ljepota, veličina i starost stabla, nego priča o njemu i njegova povezanost s ljudima.

Zato je opatijski sinjezeleni atlaski cedar zasluženo ušao u završnicu natjecanja. Zasađen je s još dva cedra 1886. godine kad je perivoj osnovan. Svoj je korijen pustio u biser hrvatskog turizma, a nježnim igličastim granama nadvio Opatijce i njihove goste. Cedar je tako postao živi svjedok slavne turističke prošlosti svojeg grada, čuvar ljubavi mnogobrojnih mladenaca koji se ispred njega fotografiraju, te sudionik svakodnevice svojih sugrađana.

Život cedra starog 135 godina pritom nije bio gospodski lak. Biljni Metuzalem preživio je mnoga juga, bure i „nevere“ na Kvarneru, a pogodio ga je i grom. Svemu se othrvao, pa i dalje uspravno stoji zahvalan za brigu i ljubav koje mu ljudi pružaju.

„Da je riječ o veličanstvenom stablu, potvrđuje činjenica da je opatijski cedar krasio naslovnice knjiga dvaju cijenjenih botaničara. Prof. dr. Lujo Adamović 1915. godine stavio ga je na naslovnicu knjige Der Fuehrer durch die Natur der Nordlichen Adria, a prof. dr. sc. Radovan Domac 1955. godine na naslovnicu knjige Opatija: parkovi i šetališta. Ove godine Opatija obilježava dva iznimna jubileja: 175 godina svoje perivojne arhitekture i 70 godina kontinuirane skrbi o perivojima. Stoga Opatija cijelu godinu posvećuje perivojima kao glavnom obilježju svojeg identiteta. U sklopu projekta Opatija Park 2020. stvoren je turistički put Opatijska kolajnica koji povezuje deset gradskih perivoja. Ta kolajnica ne bi toliko blistala da nema stabala poput cedra za kojeg se nadamo da će osvojiti titulu Hrvatskog stabla godine“, kazala je prof. dr. sc. Koraljka Vahtar–Jurković, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije.

Za Hrvatsko stablo 2020. godine građani mogu glasati do 30. listopada 2020. godine. Pobjednik ovisi isključivo o njihovim glasovima i bit će proglašen 10. studenoga.

Cedar iz Perivoja mladenaca jedino je crnogorično stablo u ovogodišnjem izboru, a konkurencija su mu stabla iz cijele zemlje – od košćele iz Medulina preko javorolisne platane iz Svetog Urbana do masline iz Kaštel Štafilića.

U Javnoj ustanovi „Priroda“ koja upravlja zaštićenim perivojem u kojem se nalazi cedar, nadaju se kako će građani prepoznati da opatijsko stablo kojeg je na ovo natjecanje kandidirala Primorsko-goranska županija u suradnji s JU Prirodom, Gradom Opatija, Turističkom zajednicom grada Opatija i poduzećem Parkovi d.o.o., zaslužuje titulu Hrvatskog stabla godine. Ako osvoji tu titulu, cedar će Hrvatsku predstavljati na izboru za Europsko stablo godine.

Glasanje za Hrvatsko stablo 2020. godine:

https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here