“SRAM TE I STID BILO” – PERFORMANSOM PROTIV NASILJA

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava progovorit će o važnosti svakodnevne borbe protiv nasilja nad ženama umjetničkim performansom kojeg će mlada umjetnica Nives Žarković održati 20. listopada od 12 do 16 sati na Korzu (ispred Turističkog informativnog centra). Performans je nastavak autoričinog nagrađivanog rada “Sram te i stid bilo”, a za cilj ima osvijestiti koliko zataškavamo problem nasilja u našem društvu, doslovno guramo nasilje pod tepih i kontinuirano gazimo ženska prava. Autorica će sa izradom svoga umjetničkog rada započeti u 12 sati, stoga početak ovog događaja možete popratiti u podne, ali, ukoliko vam obveze to dozvoljavaju, možete doći i kasnije jer će rad polako nastajati pred očima javnosti!
O autorici: Nives Žarković rođena je 1991. u Puli, gdje je maturirala u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je likovnu kulturu 2016. i grafiku 2018. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko Rektorovih nagrada i stipendija, pohvale dekanata za uspješan rad, 2. HPB nagrade na Salonu mladih 2016. godine (u suradnji s Marijom Plečko) i pohvale Akademije likovnih umjetnosti (Magna cum laude). Od 2017. godine članica je HDLU-a. Na 12. natječaju za nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost 2019. godine proglašena je pobjednicom u kategoriji ‘Za mlade’ za svoj rad „Sram te i stid bilo“.
Održavanje performansa dio je projektnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekata Savjetovalište za žrtve nasilja u obitelji te trogodišnjeg programa Život nakon nasilja – reintegracija žrtava nasilja u obitelji po izlasku iz skloništa. Navedeni projekt i program sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija te Mediterranean Women’s Fund.
Ovom prilikom podsjećamo da se žrtve nasilja mogu obratiti za pomoć putem telefona na broj 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org ili na društvenim mrežama!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here