BERLINALE SPECIAL 2020: NAJBOLJA OSTVARENJA SUVREMENOG NJEMAČKOG FILMA U ART-KINU

Treće izdanje festivala Berlinale Special od 19. do 22. listopada u Art-kino premijerno donosi šest naslova suvremenog njemačkog filma.

Berlin Alexanderplatz

Program Berlinale Special u Art-kinu, 19. listopada u 19 sati, otvara filmski ep Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija, suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature. Ulaz na otvorenje slobodan je za sve posjetitelje!

Treće izdanje festivala Berlinale Special od 19. do 22. listopada u Art-kino premijerno donosi šest naslova suvremenog njemačkog filma s najprestižnijeg njemačkog filmskog festivala – Berlinalea. Filmska manifestacija, u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, osmišljena je u želji da se hrvatskoj publici približe najbolja ostvarenja suvremenog njemačkog filma uz pregršt premijera i fokus na aktualne laureate Njemačke filmske nagrade.

Šest nagrađivanih naslova obrađuju goruće probleme njemačke svakodnevice – za jedne obećane zemlje, za druge izvorišta otuđenja – a okupljeni su pod intrigantnom zajedničkom temom Dom i užas.

Program Berlinale Speciala u Art-kinu, 19. listopada u 19 sati, otvara filmski ep Berlin Alexanderplatz Burhana Qurbanija, suvremena adaptacija istoimenog klasika njemačke literature. Döblinov legendarni roman o kriminalnom miljeu Berlina tijekom burnih 1920-ih, Qurbani premješta u sadašnjost i glavnog protagonista Franza Biberkopfa transformira u afričkog imigranta Francisa, koji danas ima otprilike jednake šanse za uspjeh kao i tek oslobođeni zatvorenik prije 100 godina. Na dodjeli Njemačke filmske nagrade Berlin Alexanderplatz trijumfirao je u ukupno pet kategorija. Ulaz na film otvorenja slobodan je za sve posjetitelje.

Drugi dan, 20. listopada, donosi dvije nagrađivane povijesne drame. Sat njemačkog redatelja Christiana Schwochowa, na programu u 18 sati, intrigantna je ekranizacija njemačkog književnog klasika, nagrađivanog pisca Siegfrieda Lenza. Film kroz neobičan odnos između umjetnika, kojega pogađa bezumna zabrana, policajca, koji (ni)je samo oruđe u rukama nacističkih silnika, te dječaka koji se nalazi rastrgan između njih dvojice, postavlja pitanje što je dužnost i dokle osjećaj dužnosti može odvesti dijete, odraslog čovjeka i čitavu naciju.

Lekcije iz perzijskog

U nastavku programa, s početkom u 20:30 sati, slijedi osebujna satira Lekcije iz perzijskog o belgijskom Židovu koji mora izmisliti jezik kako bi preživio Drugi svjetski rat. Film na intrigantan način koristi parabolu o izmišljanju novog jezika kako bi opisao gotovo potpuno uništenje jedne kulture, a rezultat je vješto režirana i napeta drama koja postiže delikatnu ravnotežu između dostojanstvenog i vjernog prikaza strahota Šoe i smisla za ironiju koji se pokazuje kao ključan za opstanak u bezumnim vremenima.

Egzil

Program 21. listopada u 18 sati otvara film Izgovorena riječ vrijedi, duhovita i iznenađujuće dirljiva ljubavna priča koja nadilazi društvene i kulturne konvencije, a u 20:30 na veliko platno stiže možda najzvučniji naslov ovogodišnje selekcije – uznemirujući kafkijanski triler Egzil redatelja Visara Morine začinjen atipičnim humorom o kojem će se sigurno pričati po izlasku iz kina. Radnja prati Xhafera (Mišel Matičević), farmaceutskog inženjera s Kosova koji živi i radi u Njemačkoj, a iznenada počinje osjećati da ga na poslu diskriminiraju i ponižavaju zbog njegova etničkog podrijetla. Film je svjetsku premijeru imao na berlinskoj Panorami te je pobjednik ovogodišnjeg Sarajevskog filmskog festivala.

Moja mala sestra

Program Berlinale Speciala u Art-kinu 22. listopada u 18 sati zatvara intimna i slojevita švicarska drama Moja mala sestra s glumačkim zvijezdama Ninom Hoss i Larsom Eidingerom u ulogama sestre i brata blizanaca, koji kroz umjetnost i kazalište nastoje uljepšati bolešću ugrožen život.

Berlinale Special – Festival suvremenog njemačkog filma nastao je u izboru i organizaciji Goethe-Instituta Kroatien, a u suradnji s Art-kinom i drugim hrvatskim kinima.

Ulaznice za Berlinale Special mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here