ZNANSTVENO-POPULARNA PREDAVANJA – SREDIŠNJI DIO PROGRAMA FESTIVALA ZNANOSTI


Unatoč činjenici da se ovogodišnje izdanje riječkog Festivala znanosti održava u, epidemiji prilagođenim uvjetima, te se sukladno time najveći dio događanja odvija online, organizatori su i ove godine pripremili iznimno bogat i raznovrstan program poput niza znanstveno-popularnih predavanja.

U Rijeci je u ponedjeljak, 12.listopada započeo osamnaesti po redu Festival znanosti te će trajati do subote, 17.listopada. Osim značajne slavljeničke brojke, ovo izdanje festivala po mnogočemu je posebno pa je tako Rijeka jedini grad u Hrvatskoj koji je odlučio održati ovu, inače, nacionalnu manifestaciju. Ovo je također godina kada će se po prvi puta najveći dio programa, koji broji čak preko šezdeset i pet događanja, odvijati u virtualnom svijetu, što je ujedno i prilika da se Festival predstavi široj publici.

Budući da je glavni cilj Festivala znanosti edukacija i popularizacija znanosti, kao središnji dio programa ističu se znanstveno-popularna predavanja, a online posjetitelji Festivala imat će priliku sudjelovati u nizu zanimljivih prezentacija iz područja biologije, fizike, društvenih znanosti, tehnologije.

Tako će Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu održati predavanje Trenutni status bioraznolikosti jadranske i sredozemne ihtiofaune o promjenama u sastavu flore i faune ovih mora te ekonomskim učincima promjena, dok će u predavanju naziva Elektromagnetni kod života Igor Jerman s Instituta BION iz Ljubljane propitati nove horizonte razumijevanja života i borbe protiv bolesti.

U svom izlaganju (Ne)kulture (inter)disciplinarnosti Marija Brajdić Vuković s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, posjetitelje će upoznati s pojmom metaforičkog slona kao ukupnog znanja koja različite znanosti pokušavaju dohvatiti te ukazati na potencijalne (i stvarne) probleme ovog pristupa.

O uzajamnoj vezi društvenih normi, ideološke krutosti i polariziranom društvu te koje posljedice ono ima za procese demokratizacije i globalizacije, govorit će Marko Jusup u svom predavanju naziva Sukob društvenih normi. Inače Riječanin, Jusup već nekoliko godina živi, radi i educira se u Japanu, a trenutno je zaposlen na Institutu za inovativna istraživanja pri Tokijskom institutu za tehnologiju u Japanu.

Uvijek atraktivnu temu umjetne inteligencije posjetiteljima online predavanja približit će Bojan Čukić s Fakulteta za računarstvo i informatiku na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Charlotteu, SAD. Njegovo predavanje Umjetna inteligencija: ispravak starih ili sijanje novih društvenih nejednakosti otvorit će ne samo pitanje tehničkih izazova u sustavima umjetne inteligencije, već i ona koja se tiču novih oblika obrazovanja te socijalno – informacijskoga skepticizma.

Predavanje zanimljivog naslova Od nule do beskonačnosti – kratka povijest brojeva i brojki održat će Franka Miriam Brueckler s Matematičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, dok će još jednu temu s područja biologije, ali ovaj put, molekularne, obraditi Marija Mihailović s Europskog instituta za onkologiju iz Milana.

U svom predavanju  Uloga i uticaj moderne biologije – matične ćelije, genetički inžinjering, reprogramiranje- na današnjicu, primer AUTIZMA Mihailović će predstaviti spoznaje kako je moderna biologija promijenila percepciju o autizmu i doprinijela potencijalnom liječenju ovoga poremećaja.

Niz znanstveno-popularnih predavanja završit će Vuk Vuković iz tvrtke Oraclum Intelligence Systems, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kroz svoje izlaganje Zašto smo tako loši u predviđanju budućnosti? Vuković će iznijeti načine kako da se to, usprkos svijetu punom neizvjesnosti, promijeni.

Raspored ovih, ali i svih ostalih predavanja, upute kako prisustvovati događanjima te dodatne informacije o programima nalaze se na službenoj web stranici Festivala.

Sudjelovanje na festivalu je besplatno za sve posjetitelje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here