“MARE” STIŽE U ART-KINO

Premijera nagrađivanog domaćeg filma Mare u Art-kinu

 

Andrea Štaka

Ovog četvrtka, 15. listopada u 20 sati, u Art-kino premijerno stiže nagrađivani igrani film Mare švicarsko-hrvatske redateljice Andree Štake, kojim Art-kino otvara novu, jesensku sezonu domaćih premijera, uz gostovanje članova filmske ekipe. Nakon projekcije filma slijedi razgovor na temu Socijalna reprodukcija: feministički aspekti filma Mare u kojem će sudjelovati glumice Marija Škaričić i Ivana Roščić, koproducentica Tena Gojić i redateljica Andrea Štaka, uz moderatoricu Jelenu Androić.

Film Mare svoj je festivalski put započeo na Berlinaleu, da bi potom u kolovozu bio prikazan na filmskom festivalu u Sarajevu gdje je ovjenčan dvama priznanjima: nagradom CICAE – Međunarodne konfederacije umjetničkih kina, kao i Srcem Sarajeva Mariji Škaričić za upečatljivu interpretaciju naslovne junakinje. Škaričić je inače prva glumica koja je dosad osvojila čak tri Srca Sarajeva, tj. nagradu za najbolju žensku ulogu na sarajevskom festivalu.

Mare je inače treći dugometražni film Andree Štake (Gospođica, Cure – život druge), a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači je Marija Škaričić) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje.

Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?, dodaje autorica Andrea Štaka.

Pored Marije Škaričić, u filmu glume Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateusz Kościukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinje Sara Giancane i Valentina Vujović te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Ulaznice za premijeru mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here