ANIMAFEST U ART-KINU & AUTOKINO NA KAMPUSU

Deseto gostovanje u Rijeci: Jubilarni trideseti Animafest Zagreb stiže u Art-kino

 

Gostovanje Animafesta u Art-kinu obilježavaju tri bloka filmova – mađarska suvremena ženska animacija, retrospektiva uvažene japanske animatorice Yoriko Mizushiri te neizostavna selekcija najboljih i nagrađivanih naslova ovogodišnjeg, jubilarnog izdanja festivala

 

Uz Mađarsku, kao zemlju u fokusu ovogodišnjeg izdanja, od 9. do 11. listopada Animafest u Art-kinu donosi najbolje od mađarske suvremene ženske animacije, u bloku istaknutih kratkometražnih uradaka kojim se gostovanje i otvara, 9. listopada s početkom u 20 sati. Ovaj šestodijelni filmski pregled publici pruža dojmljiv prikaz socijalističke ere i suvremene mađarske animacijske scene, a donosi kratke animirane filmove Limbo-Limbo Travel Zsuzsanne Kreif i Borbále Zétényi, Ljubav Réke Bucsi, Vulkanski otok Anne Kate Lovrity, Zvuk lizanja Nadje Andrasev i Sirene Júlie Tudisco.

Vulkanski otok

Drugi dan programa, 10. listopada u 20 sati, rezerviran je za retrospektivu kratkometražnih filmova uvažene japanske animatorice Yoriko Mizushiri koja u svojim radovima izražava teksture uz pomoć svakodnevnih motiva poput dijelova tijela. Njezini su filmovi snovite i senzualne pastelne studije osjeta, bave se svakodnevnim užicima i bolom, kao i okusima i mirisima.

Zadnji dan gostovanja donosi najbolje i nagrađivane naslove ovogodišnjeg Animafesta. Tom prigodom u Art-kino stižu dobitnik Grad Prixa Običan tip redateljice Shoko Hara, animirani dokumentarac o trima ženama koje nude uvid u svoje osjećaje i vezu s Richardom Ramirezom, serijskim ubojicom i silovateljem s kojim su stupile u kontakt nakon što je uhićen.

Fizika tuge

Tu je i dobitnik nagrade publike Fizika tuge Theodora Usheva, prvi animirani film u potpunosti izveden u tehnici enkaustike. Inspiriran romanom bugarskog pisca Georgija Gospodinova, film slijedi obrise života nepoznata čovjeka dok prebire po sjećanjima na cirkuse, omote žvakaćih guma, prve simpatije, vojnu službu u komunističkoj Bugarskoj i odrasli život u Kanadi.

Stop-kadar autorice Soetkin Verstegen, dobitnik nagrade Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, kao čudesan hommage počecima filma, ovaj film otapa svjetlost, daje joj jedinstvenu teksturu i čuva trenutke u smrznutim kadrovima – stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-mađarskom filmu Simbioza Nadje Andrasev u kojem ljubomora supruge, u istrazi suprugove prevare, prerasta u iskrenu znatiželju.

Među nagrađenim filmovima u Art-kinu će se prikazati i ruski film Goli Kirilla Knachaturova (dobitnik Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film), Arka Natka Stipaničeva (najbolji film Natjecanja hrvatskog filma) te češki film Kći Darije Kashcheeve (pobjednik Natjecanja filmova za djecu).

Animafest Zagreb drugi je najstariji živući festival animacije, aktivan od 1972. godine, a ubraja se u četiri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest u Art-kinu redovito gostuje od 2010. godine.

Ulaznice za gostovanje Animafesta u Rijeci mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/animafest-2020

 

Autokino na Kampusu – ovog petka gledamo kultni mjuzikl Cabaret

 

Posjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice), a ulaznice se prodaju prilikom dolaska na Kinotenk, od 19 sati, te se rezerviraju putem e-pošte ulaznice@art-kino.org

Antiratni satirični program Autokino na Kinotenku (bivši Tenk na sveučilišnom Kampusu) ovog petka, 9. listopada u 20 sati, donosi kultni Cabaret Boba Fossea.

Dobitnik čak osam oskarovskih kipića, kao i Zlatnog globusa u kategoriji najboljeg filma, Fosseov legendarni mjuzikl iz 1972. godine, s Lizom Minnelli u antologijskoj ulozi, donosi glazbenu priču smještenu u Berlin 1931. godine, pred dolazak Hitlera na vlast. Efektna rekonstrukcija doba pred pobjedu nacionalsocijalizma u Njemačkoj, kroz kabaretske točke u klubu Kit Kat, sjajno i zlokobno korespondira s tada aktualnim političkim zbivanjima.

Cabaret

Kao programski projekt udruge Filmaktiv, Art-kina i Sveučilišta u Rijeci – organiziran u sklopu pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – Autokino u prostor jakih militarnih odjeka antiratnim satirama nastoji promatrati strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku koja – u trenutnim vremenima društvenih, zdravstvenih i političkih nesigurnosti – nudi refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja.

Zvuk se, kao i u prethodnim izdanjima Autokina, prenosi preko radijske frekvencije 91,6 FM.

Posjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice). Cijena ulaznice za Autokino po automobilu iznosi 25,00 kuna (20,00 kuna za članove Filmskog kluba Art-kina), a ulaznice se mogu kupiti na lokaciji Kinotenk, sat vremena prije početka filma ili unaprijed na blagajni Art-kina i putem platforme ulaznice.hr.

Rezervacije ulaznica zaprimaju se od utorka, 6. listopada na ulaznice@art-kino.org ili telefonski putem broja 051/323-261 (jedan sat prije prvog najavljenog programa u danu).

Za rezervaciju ulaznica Vas molimo da navedete ime, prezime i kontakt osobe te registarsku oznaku vozila.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma se odgađa. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina, Filmaktiva i Rijeke 2020 o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here