Prošli tjedan se u Kvarneru, točnije na najdubljoj točki Kvarnera u kanalu Krušija kod Plavnika gdje se morski procjep spušta do 120 metara, održavao Adriatic Freediving Trophy, državno prvenstvo Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske u ronjenju na dah. S obzirom na situaciju s granicama i putovanjima, izostalo je više od pola najavljenih imena, međutim i dalje smo zadnji dan mogli izbrojati 29 startova iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije, Turske, Maroka, Francuske, Švedske, Rusije, Češke, Njemačke, Austrije… Ovo je bilo najveće i najatraktivnije natjecanje ove godine i velik izazov za organizaciju za koju su zaduženi Igor Hrast od strane Activity centra Krk i Grada Krka i Vitomir Maričić, predsjednik AIDA-e Hrvatska. Prenijeli su iskustva prošlogodišnjeg prvenstva Hrvatske kojeg su organizirali na istom mjestu nakon 10 godina izbivanja.

Ronjenje na dah je inače malo kompleksniji organizacijski zalogaj, postoji niz regulativa i procedura koje treba ispoštovati, dijelom zbog pravila, dijelom sigurnosti. Rekreativno ronjenje je sasvim druga stvar, međutim kada se radi o natjecanju, pogotovo međunarodnom, tu je cijeli niz tehničkih sitnica koje je potrebno ispratiti, a pogotovo kada se radi ovako nešto što je na standardu svjetskog prvenstva, sa dvije natjecateljske linije, transferima za sve natjecatelje, cijelim medicinskim timom i duplom sudačkom i safety postavom, evakuacijskim protokolima i slično. Neću reći da je bilo lako, ali kada vam svaki pojedini natjecatelj kaže da mu je ovo najbolje iskustvo i da je odlično organizirano, da je atmosfera fantastična i da mu je bolje nego na svjetskom prvenstvu i kad skupite na jednom mjestu najbolje ronioce svijeta, ostvarite desetak nacionalnih i svjetski rekord… Pa onda se sve nekako izbalansira i dobijete vjetar u leđa da iduće godine nastavite priču.  – Vitomir Maričić

Za titulu ukupno najboljeg ronioca u zbroju bodova očekivala se borba između Thibaulta Guignesa, jednog od najboljih svjetskih dubinskih ronioca koji je najavio svjetski rekord, Alexeya Molchoanova, legendarnog Rusa, aktualnog prvaka i rekordera i najboljeg dubinskog ronioca, ali i snažnih domaćih ronioca Petra Klovara i Vitomira Maričića, prošlogodišnjeg pobjednika, koji su u dubinskom segmentu sigurno ispod razine Francuza i Rusa, ali im je ovo ipak domaći teren i radi se o jedim od najboljih bazenskih ronioca danas. Petar Klovar je ostvario rezultat vrijedan nacionalnog rekorda u disciplini FIM, gdje se ronilac spušta povlačeći konop, zaronivši 100 metara, Alexey Molchanov zaronio je novi svjetski rekord u disciplini CWTB, odnosno ronjenju s dvije peraje, koji sada iznosi 111 metara i što je svakako velik izazov u našem moru koje je nemirnije, ima više kurenta, mračnije je i hladnije, ali Rus je iznimno siguran u svoj rezultat i dobro pripremljen u hladnim jezerima i Crnom moru. Francuz je odradio ispod očekivanja i teško se nosio s takvim uvjetima. Najviše bodova skupio je na kraju Vitomir Maričić, aktualni bazenski svjetski rekorder, koji je obranio svoju titulu iz prošle godine. Iza njega je Petr Vala, Čeh, koji je napravio svjetski rekord u Masters kategorijii te Minja Marinković, Njemačka.

Linkovi na video sažetke po danima:
Finalni dan:
Svjetski rekord Alexeya Molchanova:

Fotografije i video: www.vertical-media.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here