NEVIDLJIVA SAVIČENTA: F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A

F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A je lekcijski hepening Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša koji se bave eksperimentalnim kazalištem i performansom pod zajedničkim konceptom “DB Indoš Kuća Esktremnog muzičkog kazališta”.

 

DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta u organizaciji Apoteke

Apoteka — Prostor za suvremenu umjetnost, u okviru projekta Nevidljiva Savičenta, u četvrtak 24. rujna u 20 sati u Gradskoj loži u Svetvinčentu organizira posljednji u nizu umjetničkih performansa. Ovoga puta publika ima posebnu priliku uživo vidjeti lekcijski hepening F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša, dugogodišnjih umjetničkih partnera koji se bave eksperimentalnim kazalištem i performansom pod zajedničkim konceptom “DB Indoš Kuća Esktremnog muzičkog kazališta”. Kustosica programa je Branka Benčić, a događaj će se odviti sukladno svim propisanim epidemiološkim mjerama i besplatan je za sve.

 Noli me frangere! Lekcijski hepening izmješta fragmentarnu nužnost proizašlu iz šahtofonske izvedbene instalacije F:I:L:M:S:K:A:T:E:K:A, DB Indoša i Tanje Vrvilo, nadahnute filmografskom poemom vizionarskog filmaša i pjesnika Ivana Martinca FILMSKA TEKA iz biblioteke Elipse (Split, 1977.). Fragilnost fragmenta prekoračuje i manifestira svoj rastjelovljeni konstrukcijski okvir i plastičku strukturu: vidnozvučno crtovlje knjižne galaksije postaje simultani hepening, environmentalni zahvat, antiknjiški asamblaž, verbofonetski song za one koji medij revolucioniraju, bruitistička filmografija drugim sredstvima. Transliteriranu instalaciju nečitljive teke čini 5 šaht situacija FA:IST:L:M:KE za prisvajanje cut-up arheologije filmskih naslova koje je iskopavao i prevodeći poetizirao Ivan Martinac. Njegov pojam FILMSKA TE(KA) odgovara zbroju od 11(9) slova koja zadaju glasovno-opružnu partituru za izvođenje svih filmskih naslova iz konkretne poeme koji počinju slovima našeg filmografskog mobilijara. Kontinuirani filmsko-letristički žagor 5 mega(reflekto)fona hrani instalaciju u ambijentaciji kompjuterske lirike približavajući se ili udaljavajući se od očišta nadzornih kamera smještenih u ručnim šahtofonima. Ovaj ustrajni mobilni mega(reflekto)fonski zvučni pejzaž probijaju opružna tijela i glasovi za sinesoničnu lekciju kakva još nikada nije bila.

Autori i izvođači: DB Indoš & Tanja Vrvilo
instalacija: Ivan Marušić Klif

Damir Bartol Indoš je poznati hrvatski performer i kazališni umjetnik koji stvara eksperimentalne muzičke instrumente, zvučne skulpture Šahtofone i grafičke partiture. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište te je kao inicijator Grupe Kugla tijekom 1980-ih ostvario niz predstava-performansa. Od 1990-ih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta ostvaruje niz projekata i gostovanja u zemlji i svijetu s brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Sudjelovao je na raznim festivalima poput: Fringe Festival (Edinburgh), Klangarten Festival (Linz), Franklin Furnace (New York), Roskilde festival, Translacije (Piotrkow), Eurokaz (Zagreb) i dr. Stalni je suradnik Teatra &TD, kao kazališni redatelj član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te je i član ULUPUHA-a u sekciji kazališne scenografije. Dobitnik je medalje Grada Zagreba za promicanje alternativne kulture za 2009., dobitnik prve nagrade T-HT@MSU natječaja za 2012., za rad Šahtofon, a u suradnji s Tanjom Vrvilo dobitnik je grupne nagrade hrvatske selekcije na Praškom kvadrijenalu, 2015. godine.

Tanja Vrvilo, filmologinja, kustosica u području filmske umjetnosti, performerica i su-autorica eksperimentalnih kazališnih produkcija. Autorica je brojnih eseja i publikacija i redovito predaje u području kinematografije, vizualnih i izvedbenih umjetnosti. Kao performerica sudjelovala je u brojnim kazališnim produkcijama te surađuje i izvodi performanse s alternativnim izvedbenim skupinama i autorima, a u kontinuitetu s neo-avangardnim performerom Damirom Bartolom Indošem. Vodila je dodiplomski studij filma i predavala na film.factoryju Béle Tarra u Sarajevu. Umjetnička je direktorica međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva  Filmske mutacije: festival nevidljivog filma, koji je pokrenula 2007. godine u Zagrebu.

Ivan Marušić Klif (1969.) multimedijalni je umjetnik, glazbenik, scenograf, tonski snimatelj i producent. Diplomirao je 1994. na Visokoj školi za oblikovanje zvuka (School of Audio Engineering) u Amsterdamu. Područje njegovog umjetničkog interesa iznimno je široko, no primarno radi s novim medijima, videom, svjetlom, zvukom i glazbom. Kao vizualni umjetnik izlaže svjetlosne, kinetičke, interaktivne i audiovizualne instalacije, u kojima koristi i nove digitalne tehnologije i zastarjele analogne uređaje. Intenzivno surađuje s drugim umjetnicima, kako u području likovne umjetnosti, tako i kazališta, glazbe, televizije i eksperimentalnog filma.


Apoteka
— prostor za suvremenu umjetnost

www.apotekapsu.hr Apoteka je umjetnička organizacija te ujedno i prostor za suvremenu umjetnost  smještene u staroj staroj gradskoj jezgri Vodnjana, u prostoru napuštene apoteke. Apoteka je mjesto gdje se njeguje i promiče suvremena vizualna umjetnost realizacijom programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera; mjesto susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program apoteke usmjeren je istraživanju, promoviranju, razumijevanju i prezentaciji suvremenih umjetničkih praksi kao “generator” novih sadržaja, formiran kao mozaik različitih prezentacijskih formata, a predstavlja dugoročan fleksibilan koncept kao okvir programa strukturiranog kao “omnibus”. Program Apoteke realiziraju Branka Benčić i Matija Debeljuh, a u sklopu Nevidljive Savičente na realizaciji jednog dijela umjetničkog programa surađuju s udrugom Avanti! Centar avangardi.

fotografije: Ratko Mavar i Miran Krčadinac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here