ATRAKTIVNA PREDAVANJA IVANA ĐIKIĆA I IVICE PULJKA NA TEMU COVID-19 U GERVAISU

Festival Opatija organizira dva uzastopna popularno-znanstveno predavanja koja će održati jedni od najpopularnijih domaćih znanstvenika, prof.dr.sc. Ivan Đikić i prof.dr.sc. Ivica Puljak, s trenutno najatraktivnijom temom: pandemija virusa COVID-19. Ova popularno-znanstvena tribina pod nazivom „Znanjem u vedriju budućnost“ održat će se u četvrtak, 24. rujna s početkom u 18 sati u opatijskom centru Gervais.

Živimo li mi u posebno teškim vremenima ili su ovo najbolja vremena ikad? Možemo li biti zadovoljni stanjem u svijetu danas i kako će, vjerojatno, izgledati budućnost ljudskog roda? Mogu li sadašnji optimisti ostati takvi i u budućnosti, a kako se mogu regrutirati novi optimisti? Trebamo li se bojati budućnosti? Moguće odgovore na ova i mnoga druga pitanja ćemo saznati na predavanju “Kako (p)ostati optimist u ova teška vremena?” – Ivica Puljak

Kriza kroz koju prolazimo je pokazala i mnoge dobre stvari današnje globalne civilizacije. Među njima je možda najbolje reagirala znanost. Znanstvenici su iskoristili jednu od najvažnijih komponentni moderne znanosti, a to je dijeljenje informacija i znanja, te su napravili izvanredne pomake u pronalasku cjepiva i lijekova za Covid-19. U predavanju “Kako znanost pronalazi cjepiva i lijekove za Covid -19?” pokazat ćemo kako se rade moderna istraživanja oko virusa i bolesti koja nas zaokuplja ovih dana i koji su najvažniji rezultati. – Ivan Đikić

O predavačima:

Prof.dr.sc. Ivica Puljak – redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Doktorirao fiziku elementarnih čestica na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Član Compact Muon Solenoid (CMS) kolaboracije, koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona (LHC) u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) kraj Ženeve. Vodio je grupu od više od 100 svjetskih znanstvenika koji su pronašli Higgsov bozon kroz njegov raspad u dva Z bozona. Bio je pridruženi znanstvenik na CERN-u i gostujući profesor na Ecole polytechnique u Francuskoj. Član je MAGIC i CTA kolaboracije koje upravljaju i grade nove teleskope za astročestičnu fiziku. Bio je voditelj i suradnik na brojnim domaćim i međunarodnim znanstvenim projektima, objavio je više od 1000 znanstvenih radova, organizirao više od 60 međunarodnih konferencije, radionica i škola, organizirao ili izveo više od 500 aktivnosti na popularizaciji i promociji znanosti. Dobitnik je brojnih nagrada: orden Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za doprinos u znanosti, državne nagrade za znanost, dvije nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu, nagrade Europskog fizikalnog društva kao član CMS kolaboracije, nagrade za znanost ”Slobodne Dalmacije”, nagrade za najbolje predavanje na ”Skeptici u pubu”, nagrada NajProfesor studentske udruge ”Sveučilište u sjeni”, nagrada za najbolji doktorat CMS kolaboracije i dvije rektorove nagrade za izvanredne uspjehe tijekom studija.

Prof.dr.sc. Ivan Đikić – svjetski je stručnjak u istraživanju tumora i zaraznih bolesti. Profesor je na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu, član Max Planck Društva. Školovan je kao liječnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu a svoj doktorat u području istraživanja tumora izradio je u laboratoriju Josepha Schlessingera na New York Sveučilištu. Sa svojom znanstvenom grupom postigao je značajne rezultate u istraživanju životnih procesa u ljudskim stanicama i njihovim patološkim promjenama koje vode do razvoja bolesti poput raka i infekcija. Ivan Đikić je u svojoj karijeri osvojio brojne znanstvene nagrade, uključujući najprestižniju znanstvenu nagradu u Njemačkoj „Gottfried Wilhelm Leibniz” kao i Ernst Jung nagradu za medicinu. Izabrani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), njemačke akademije Leopoldina, Europske Akademije i Američke akademije umjetnosti i znanosti.

Ivan Đikić predano radi na obrazovanju novih generacija znanstvenika na globalnoj razini. Trud koji ulaže u popularizaciju znanosti u svojoj domovini nagrađen je Redom kneza Branimira, jednim od najvažnijih odlikovanja koje uručuje predsjednik Republike Hrvatske.

 VAŽNO: Ulaz na predavanje je slobodan. Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera broj mjesta je ograničen i ulazi se isključivo putem ulaznice koja se može preuzeti u uredu Festivala Opatija (Zert BB, Opatija) radnim danom od 8 do 16 sati. Jedna osoba može preuzeti najviše dvije ulaznice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here