DANI ZIGANTE TARTUFA – DEVET JESENSKIH VIKENDA U ZNAKU NAJPOZNATIJE DELICIJE

Od danas pa do 15. studenog u Livadama se održavaju Dani Zigante tartufa 2020 – International Gourmet Expo.
Ova manifestacija proslavila je mjesto Livade kao središte istarskog tartufa, a bogat program „Dana Zigante tartufa“ uključuje sajam tartufa, međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda (poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, rakija…), kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi, te razne degustacije na kojima gosti mogu kušati specijalitete na bazi tartufa koje će u svojim jelima predstaviti vrhunski chefovi.

Sajam bijelog tartufa

Kako je sve u Livadama osebujno i unikatno te povezano s tartufom, tako su i Dani Zigante tartufa sasvim osobita i neponovljiva manifestacija koja uvijek iznova proslavlja i na pijedestal izvrsnosti uzdiže istarski tartuf. Dani Zigante tartufa traju od polovice rujna te se protežu tijekom devet vikenda, sve do druge polovice studenoga, čime simbolično ulaze u središnji dio sezone bijeloga tartufa u Istri, kada je on najkvalitetniji i najtraženiji. S obzirom na to, Dani Zigante tartufa zasigurno su najdulja takva vrsta manifestacije posvećene tartufu, a ujedno i najveća hrvatska i regionalna izložba tartufa.

Ondje se mogu susresti tartufari koji razmjenjuju mišljenja i iskustva, mnogobrojni gosti pridošli u potrazi za tartufom, ugledni chefovi, blogeri-putopisci, ljubitelji tartufa, gastronomski stručnjaci, gastronomi promicatelji tartufa i njegovih osebujnosti, ali i svi drugi, počevši od državnika, političara, umjetnika, djelatnika u kulturi, javnih osoba i sl. U velikome šatoru svoje proizvode izlaže preko pedevet izlagača, među kojima su vinari, maslinari, proizvođači pršuta, sira, meda te ostalih autohtonih istarskih proizvoda.

Sajam redovito prati bogata enološka i eno-gastronomska ponuda koja privlači brojne goste, po procjeni oko 35 000 osoba koje dolaze iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, ali i dalekih krajeva poput Japana, Kine i zemalja Sjeverne Amerike. Oni već godinama na sajam ciljano dolaze iskušati osebujnosti i kvalitetu bijeloga istarskog tartufa upravo u vrijeme kada je njegova kvaliteta na vrhuncu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here