RUJAN U ART-KINU: NOVA SEZONA FILMOVA KREĆE DANAS

Pogrebna povorka ruža

Nova sezona filmova u Art-kinu kreće već ove subote, 12. rujna, a zbog činjenice da boravak na zraku trenutno svima više godi, dokle god vremenska prognoza to dozvoli, večernje se projekcije održavaju u Ljetnom Art-kinu. Kruna rujanskog programa domaća je premijera filma Mater.

Mater
Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Među filmskim novitetima u rujanskom programu Art-kina ističu se tri nova i upečatljiva ženska naslova – francuska komična drama Kako biti dobra supruga Martina Provosta, s Juliette Binoche u glavnoj ulozi (od 13. rujna), nagrađivana makedonska crna komedija Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (od 12. rujna) te igrana adaptacija Disneyjevog klasika Mulan (od 12. rujna) u Obiteljskom programu Art-kina.

Kako biti dobra supruga

 

Jakog je ženskog predznaka i domaći dugometražni prvijenac Jure Pavlovića Mater, nedavno ovjenčan na Pulskom filmskom festivalu četirima nagradama – u kategoriji najboljeg debitanta (Pavlović), najbolje ženske uloge (Darija Lorenci-Flatz), oblikovanje zvuka i kamere – koji premijerno stiže u Art-kino u srijedu, 16. rujna u 20 sati. Riječkoj će premijeri filma, uz redatelja, prisustvovati i glumica Neva Rošić.

U rujnu Art-kino zakazuje novi spoj s francuskim filmom. Šesto izdanje Rendez-vous au cinéma – programa nastalog u suradnji Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže – donosi francuski filmski duh u Art-kino od 23. do 26. rujna.

Swagger

Program otvara dokumentarni film Swagger Oliviera Babineta koji prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Idućeg dana, 24. rujna, na programu je satirična komedija Milou u svibnju Louisa Mallea, predstavnika novog vala (Lift za gubilište, Ljubavnici), a potom i istaknutog protagonista autorskoga filma u koji se svrstava i ova komedija. Pitanjem nasljedstva i obiteljskih odnosa bavi se i francuska drama Ljetni sati Oliviera Assayasa, na programu 25. rujna. Posljednji u nizu francuskih naslova kriminalistička je drama Prorok Jacquesa Audiarda, francuski kandidat za nagradu Oscar 2010. godine, dobitnik Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine.

Već tradicionalno u rujnu u Art-kino stiže Manhattan Short Film Festival – jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival! Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući festival, već festival koji se istovremeno održava diljem svijeta – a publika je glavni žiri. Od pretprošlog izdanja festivala odabrani filmovi ujedno i ispunjavaju uvjete za utrku za nagradu Oscar, u kategoriji kratkometražnog filma. Manhattan Short Film Festival donosi devet najboljih odabranika kratkog metra koji će se prikazivati diljem svijeta. U Art-kinu festivalski program prikazuje se dva dana – u subotu, 26. te u nedjelju, 27. rujna.

Pogrebna povorka ruža

Kraj rujna u Art-kinu i ove godine donosi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 16. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, a u svom gostujućem izdanju u Art-kinu od 29. do 30. rujna donosi najbolje od ovogodišnjeg izdanja u dvodnevnom bloku Best of 25 FPS 2020 te dvije posebne projekcije – japansku avangardnu queer dramu Pogrebna povorka ruža (Bara no sôretsu) Toshija Matsumota iz 1969. i iransko remek-djelo metafikcijskog filma Salam Cinema u režiji Mohsena Makhmalbafa iz 1995. godine.

Projekcije filmova tijekom rujna održavaju se u Ljetnom Art-kinu (osim Obiteljskog programa u ranijim terminima), u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina.

Zbog postojećih epidemioloških mjera, broj sjedala je ograničen te su prostori kina opremljeni dezinficijensima, a posjetitelje se moli da paze na nužnu distancu te da nose zaštitnu masku unutar kina (osim tijekom gledanja projekcije).

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here