U najdubljem moru Kvarnera, nedaleko otoka Plavnika cijelog se tjedna na brodu Pipi okuplja šarena ekipa odabranih entuzijasta iz cijelog svijeta. Došli su ovamo kako bi postavljali nove oficijelne i osobne rekorde u osvajanju morskih dubina. Freediving ili slobodno ronjenje izazovna je disciplina u kojoj ronioci nerijetko uranjaju na dubine od osamdeset pa čak i preko stotinu metara.
Za nas obične smrtnike ovo se čini težim od leta na mjesec.

Petar Plovar

Riječanin Petar Plovar je prošle godine osvojio godišnju nagradu AIDAe Hrvatska za debitanta godine, koju je moguće osvojiti za dvije debitantske sezone, te je netko na koga se računa u budućnosti hrvatskog ronjenja na dah. Svoju aktivnost kao natjecatelja odlučio je podijeliti kroz Ronilački klub Ocean iz Rijeke u kojem je moguće trenirati i napredovati u ovom zanimljivom sportu. Njegove riječi možda i najbolje opisuju ovaj sport:

“Meni je ronjenje puno toga lijepog donijelo, ali i sport općenito i uživam prenositi to dalje. Mi u Rijeci imamo odlične uvjete pogotovo za bazensko ronjenje na dah i ono što je nedostajalo i što su nas stalno na tečajevima ronjenja pitali je upravo klub koji bi služio kao baza za učenje, razvoj i druženje ronioca. Sada smo u počecima, ali imamo već mali kolektiv koji se okuplja na treninzima, a vjerujem da će ljudi kad se to pročuje biti zainteresirani da redovito treniraju ovaj zanimljiv sport.”

Detaljnije o samom natjecanju možete pročitati na: http://www.adriaticfreediving.com/

Fotografije: Adriaticfreediving

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here