4. HISTORY FILM FESTIVAL POČINJE U UTORAK

Od utorka do subote (8.-12. rujna) u Rijeci će se održati  “4. History Film Festival” koji donosi niz zanimljivih filmova i posebnih programa.

U službenoj natjecateljskoj konkurenciji (od 134 prijavljena filma iz 37 zemalja svijeta) 4. History Film Festival donosi 21 film čije će nas teme i priče duboko dojmiti, proširiti nam saznanja o poznatim ili nepoznatim događajima i ljudima. Prošlogodišnja uspješna i vrlo emotivna projekcija filma u društvu sa slijepim, slabovidnim, gluhim i nagluhim sugrađanima motivirala organizatore pa su ove godine prilagodili čak tri filma koje će sklopu programa „Inkluzivno kino“, moći svi zajedno gledati.

“Programom „RI-thinking History“ uključili smo se u projekt „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“ i tu ćemo vam ponuditi nekoliko zanimljivih sadržaja.

SLATKI ŽIVOT (1960.) Anita Ekberg i Federico Fellini

Svijet ove godine obilježava 100-tu obljetnicu rođenja Federica Fellinija, jednog od najznačajnijih autora sedme umjetnosti, pa smo u sklopu našeg festivala pripremili jedan ekskluzivni program koji će gledatelje upoznati sa staralaštvom i privatnim životom filmskog genija. U osmišljavanju programa izuzetno su nam pomagali Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Italije u Zagrebu, Cineteca Bologna i profesor Derick Capaldi iz Bologne.

Hrvatska kinematografija je ove godine izgubila svojeg filmskog velikana, Vatroslava Mimicu, kojem smo posvetili jedan poseban program i vezali ga uz 60-tu obljetnicu „Zagreb filma“ i slavne Zagrebačke škole crtanog filma. Slavljenik „Zagreb film“ i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu omogućili su nam da Vam kroz multimedijalnu izložbu “Mala kronika – klasici Zagrebačke škole crtanog filma” predstavimo vrhunce hrvatske animacije.

Posebno ističem premijerno predstavljanje serijala „Fiume crno – crveno Rijeka (F.C.C.R.)“ autora Vanje Vinkovića koji prikazuje i analizira turbulentna događanja u Rijeci tijekom dvadesetog stoljeća.
Uopće ne sumnjam da će pozornost javnosti izazvati predavanje dvojice istaknutih filmskih stručnjaka, Daniela Rafaelića i Dejana Dabića, o Josipu Brozu Titu na velikim i malim ekranima. Posebna poslastica bit će gledanje slabo poznatih i ekskluzivnih dokumentarnih snimki kontroverznog vođe iz arhiva beogradskih „Filmskih novosti“.Dašak nostalgije izazvat će i promocija luksuzne monografije o Mileni Dravić, jednoj od najvećih filmskih glumica bivše države, kojoj će prisustvovati autorica Anita Panić.” – ističe organizator festivala Bernardin Modrić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here