CIRKUS “INSTABLE” NA GATU KAROLINE RIJEČKE

U utorak 8. rujna 2020. s početkom u 18 sati na Gatu Karoline Riječke održat će se predstava suvremenog cirkusa „Instable“ skupine Les Hommes penchés, u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Predstavu u režiji Christopha Huysmana izvodi umjetnik Nicolas Fraiseau, a predstava je namijenjena publici od 8 godina naviše. Ulaz je slobodan.

Ovaj se program odvija u koprodukciji Rijeke 2020, Cirkorame i Francuskog instituta u Hrvatskoj, a uz potporu Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti pokrenutog od strane Francuskog instituta i francuskog Ministarstva kulture.

U trajanju od 55 minuta mladi cirkuski umjetnik Nicolas Fraiseau, željan ovladati svojim tijelom i suočiti se s rizikom, poduzima igru ravnoteže na pokretnom jarbolu. Jarbol je nestabilniji od čovjeka, pa prisiljava umjetnika da u njemu pronađe stabilnost, sidro, središte. Kroz ovu figuru koja se pokušava uzdići svim sredstvima, predstava govori o krhkosti i granicama ljudskog stanja.

Ova se predstava održava u sklopu projekta „Neočekivani Rendez-vous“ Francuskog instituta u Hrvatskoj čiji je cilj širokoj publici otkriti mjesta spomeničke baštine i nove forme izvedbenih umjetnosti. Francuske grupe predstavljaju se predstavama plesa i suvremenog cirkusa prilagođenima za ovaj program ili posebno kreiranima. Jedinstvenost izabranih prostora za održavanje izvedbi potiče zanimanje publike čiji je odnos sa scenom također promijenjen: posjetitelji su bliže umjetnicima, po želji se kreću prostorom izvedbe i slijede pokrete. Projekt se oslanja se na izvrsnost pozvanih grupa kako bi proširio publiku i pružio podršku razvoju suvremenih izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj, a ilustrira kulture veze između Hrvatske i Francuske.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here