FIUME FANTASTIKA PRETVARA EXPORT U NOVI GRADSKI KORZO KOJI POZIVA NA ŠETNJU FASCINANTNOM RIJEČKOM POVIJEŠĆU

Danas u 19.30 sati u riječkom Exportu na Delti, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, bit će otvorena središnja, velika, dugo očekivana izložba – Fiume Fantastika: Fenomeni grada.

Izložba prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane, turbulentne povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte specifične arhitekture i urbanih fenomena koji nadilaze pitanja stila, jezika ili estetike i koji generiraju vlastitu, lokalno-specifičnu i autonomnu urbanu kulturu.

Izložba je postavljena u 10 paviljona, u prizemlju Exporta, od kojih svaki priča priču o određenom riječkom fenomenu, a to su: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone, a ostaje otvorena svakodnevno do kraja studenog ove godine.

 – Ideja nam je bila pretvoriti  prostor Exporta u novi gradski korzo. Otvaranjem vrata na istočnoj i južnoj strani Exporta želimo potaknuti ljude da dođu, da se prošeću prostorom, a istovremeno i da krenu u šetnju kroz riječku povijest, naglasio je u najavi izložbe njen glavni kustos Idis Turato.

Fiume Fantastika: Fenomeni grada peta je po redu izložba koju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture otvara u novouređenom Exportu, koji je u vrlo kratko vrijeme posao središtem kulturnih zbivanja u gradu. Na istom se mjestu mogu razgledati i izložbe Usijano more, Histerične mašine, Terra Effluviens i Oblomo: zaposlen lijenošću.


Program otvorenja i vođeni razgledi za posjetitelje

Nakon svečanog programa otvorenja, u petak u 19.30 sati ispred Exporta, prvi vođeni razgled izložbe za posjetitelje održat će se u 20.30 sati, zatim u 21.30 te u 22.30 sati.
S obzirom na važeće preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru će biti ograničen, a zainteresirani će upute dobiti po samom dolasku u prostor.

Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te OBAVEZNO nošenje zaštitnih maski za lice u prostoru izložbe.

Osim u samoj izložbi, publika će moći uživati i u glazbenom programu TIPSY! Ovaj klupski format koji od 2016. u Rijeci prezentira eklektične DJ i live nastupe, nerijetko na specifičnim lokalitetima grada, ovoga puta ispred zgrade Exporta, dovodi dva riječka DJ-a, rezidenta programa di.merkl, te Samo Tako, svestranog producenta i vlasnika renomirane Ineerspace etikete.

Radno vrijeme izložbe i cijene ulaznica
Ulaz na dan otvorenja (petak, 28. 8. 2020.) je slobodan.

Izložbu je do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat, a od 14. rujna pa do kraja studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here