21. REGATA FIUMANKA ODRŽAT ĆE SE ZADNJI VIKEND U RUJNU

S koronom moramo naučiti živjeti i jedriti

Manje od mjesec dana dijeli nas do zamjenskog, rujanskog termina riječke regate Fiumanka čija su jedra posljednjih dvadeset godina bila prepoznatljivo obilježje lipnja u Rijeci i Dana zaštitnika grada sv. Vida. Poput brojnih drugih sportskih i kulturnih događaja ni Fiumanka se radi epidemioloških mjera koje su proljetos bile na snazi nije mogla održati u svojem redovnom terminu. U dogovoru s pokroviteljima, suorganizatorima, partnerima i sponzorima prebačena je na zadnji vikend rujna, točnije od 25. do 27. rujna, kada će se na Gatu Karoline Riječke održavati i Rijeka Boat Show, a na riječkim se ulicama u tom vikendu trebala održati i najmasovnija hrvatska ulična utrka „Homo si teć“, koja je na žalost upravo pred neki dan otkazana.

Epidemiološka situacija utjecala je i na otkazivanje Life partya Novog lista i Fiumanke te međunarodne gospodarske manifestacije Adria4Blue u organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka, dva atraktivna događaja koja su i ove godine trebala biti održana u danima Fiumanke. Europska medijska regata u suradnji s HRT-om, također neće biti održana u standardnom formatu uz sudjelovanje stranih televizijskih kuća, a u kojem će se obliku i na kojim lokacijama moći održavati večernji glazbeni programi, ovisit će o situaciji i mjerama koje tada budu na snazi. Rotary regata također neće imati međunarodni karakter i aktivnosti će se organizirati na nacionalnoj razini hrvatskih klubova.

Sportski dio Fiumanke koji je povod i okosnica drugim programima za sada ne bi trebao biti upitan jer se i druge regate nesmetano održavaju, a među njima je i najmasovnija svjetska regata, tršćanska Barcolana čiji je termin dva tjedna nakon Fiumanke.

Regate imaju prilično kontrolirane organizacijske uvjete jer jedrilice uglavnom imaju svoje standardne posade koje i inače skupa jedre, nerijetko je riječ o članovima iste obitelji, a svi sudionici su evidentirani prijavom za regatu koja je u novije vrijeme dopunjena i listom za praćenje kontakata.