FOTO/VIDEO Iznimna posveta neponovljivoj Janis – Valerija Nikolovska i Branko Bogunović Pif oduševili Crekvinu

Večeras se održava posljednja festivalska večer, rezervirana za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti u kombinaciji s Lelom & Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te sjajan sastav Black Coffee.

Kastav – Ako je Janis slučajno sinoć ‘škicnula’ prema kastavskoj Crekvine vjerojatno je bila ponosna i zadovoljna što sjajnim izvedbama njezinih pjesma, što činjenicom da su se organizatori Jerry Ricks Blues Festivala sjetili obilježiti pola stoljeća od njezine prerane smrti.

Osim Janis razloga za zadovoljstvo imali su i posjetitelji i organizatori koji su svjedočili iznimno nadahnutom nastupu Valerije Nikolovske & Blues Company te banda Bogart. Čast da otvori festival i pozdravi prisutne pripala je počasnom građaninu Kastva, Michaelu Messeru, koje je svoj uvodni govor putem audio snimke završio sloganom ‘Mi Kastafci’.

Pandemijske okolnosti, ograničen broj posjetitelja, široko razmaknute stolice nisu umanjile odličan dojam koji su izvođači ostavili na Crekvini, a ni izvođači nisu skrivali zadovoljstvo doživljenim.

Večer je otvorio Branko Bogunović Pif koji je u pratnji sjajne ritam sekcije uz gostujućeg pjevača Mladena Rakasa predstavio covere većinom britanskih gitarista poput Jeffa Becka, Petera Greena te Alvin Leeja iz Ten years after, s jednom iznimkom iz Sjedinjenih Američkih Država, tj. skladbom Lenny Stevieja Raya Vaughana za kojeg je kazao da je jedini blues gitarist kojeg poštuje ‘s one strane bare’.

– Jako sam sretan. Svirao sam na svim lokacijama u Kastvu gdje se inače održavaju koncerti, ali ovo mi je prvi nastup na Crekvini. Što reći, imati ovoliko broj publike ispred bine u ovim okolnostima sjajan je osjećaj. Hvala svima, organizatorima na pozivu, publici na dolasku, poručio je Pif.

Večer je nastavljena furioznim nastupom Valerije Nikolovske koja je publici predstavila dio sjajnog opusa neprežaljene ikone svjetskog bluesa – Janis Joplin. “Women Is Losers”, ”Piece of my heart”, “Ball and chain”, “Down on me”, “Bye, Bye Baby”, “A woman left lonely”, “Summertime” samo su neki od standarda koji su odjekivali na velebnoj Crekvini dok je za sam kraj publiku počastila sa sjajnom izvedbom Kristoffersonove “Me and Bobby McGee”, dok je nastup zaokružila izvedbom molitve , odnosno pjesmom “Mercedes Benz”.

– Bilo je fenomenalno i drago mi je da smo uspjeli u ovim vremenima obilježiti pola stoljeća od smrti Janis. Hvala svima, večer je bila za pamćenje, poručila je Valerija koju su pratili članovi banda Bogart pojačani s Viktorom Lipićem za klavijaturama.

Večeras se održava posljednja festivalska večer, rezervirana za još jednu legendu, Dadu Topića koji će nastupiti u kombinaciji s Lelom & Joeom Kaplowitzem uz Kazališni band KKV te sjajan sastav Black Coffee. S obzirom na preporuke stožera koncerti u Kastvu moći će se i večeras pratiti putem video streama na trgu Matka Laginje, pa će tako sjajne izvedbe moći poslušati i pogledati širi auditorij.

Za kraj dodajmo da je festival započeo prije tjedan dana u Mošćenicama, pa se nakon Lovrana, Kastva, Matulja i Opatije ponovo vratio doma – u Kastav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here