KOLOVOZ U ART-KINU U ZNAKU SJEĆANJA NA ENNIJA MORRICONEA

Za dolar više

Kolovoz u Ljetnom Art-kinu posvećen je nedavno preminulom skladatelju Enniju Morriconeu, uz njegovu kultnu suradnju sa Sergiom Leoneom, a program donosi i najnovije naslove ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala. Nastavlja se i program Kultne komedije uz Zdrpi i briši i Velikog Lebowskog.

Veliki Lebowski

 Svakakvih je noviteta u svom radu Art-kino doživjelo ove neobične 2020. godine, no jedna je novost zapravo na veselje vjernoj publici jer ovog ljeta Art-kino po prvi puta tijekom kolovoza drži svoja vrata širom otvorena, uz bogat filmski program koji donosi red novih filmova i, neizostavno, red kultnih ostvarenja, pod zvjezdanim nebom Ljetnog Art-kina.

Za dozu najnovije filmske produkcije zaduženo je posebno gostovanje Motovunskog filmskog festivala u sklopu programa Motovun putuje od 6. do 8. kolovoza u Ljetnom Art-kinu. Prvi dan motovunskog gostovanja donosi srpsku dramu Moj jutarnji smeh, priču o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj ‘pod staklenim zvonom’) koji konačno mora preuzeti odgovornost i suočiti se sa životom. Francusko-belgijska drama Zaposlene djevojke prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama Bijelo na bijelom. Ovaj film, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu nagradama FIPRESCI i Orizzonti te posebnim priznanjem Mreže za ljudska prava, prati fotografa u Ognjenoj zemlji koji za kaznu dobiva zadatak zabilježiti “stvaranje povijesti” – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva. U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama Posjeta Đorđa Vojvodića, francuska komedija Ljetni post, iranska drama Zmajevi.

Zdrpi i briši

Za vedar ton Ljetnog Art-kina u kolovozu zaslužan je nastavak Kultnih komedija koje za kraj programa čuvaju dva bisera krimi-komičnog žanra: pljačkaški krimić uvrnutog humora, britanski Zdrpi i briši (2000.) Guya Ritchieja sa sjajnom glumačkom postavom (Brad Pitt, Benicio Del Toro, Dennis Farina, Jason Statham, Vinnie Jones, Rade Šerbedžija), na programu 9. kolovoza, te legendarni crnohumorni klasik Veliki Lebowski (1998.) Joela i Ethana Coena koji ciklus Kultnih komedija zatvara 16. kolovoza.

 

Ennio Morricone

Legenda filmske glazbe, skladatelj Ennio Morricone, nedavno je zasluženo otišao u legendu, dok je nama ostalo njegovo umjetničko djelo rasuto u više od petsto filmskih i televizijskih naslova. A čim se spomene Morriconeovo ime, odmah se pomisli na Sergia Leonea i obrnuto. Tom prigodom Art-kino odlučilo je odati počast ovom glazbeno-filmskom velikanu pa će u kolovozu kroz četiri utorka prikazati trilogiju špageti-vesterna, popularno zvanu Čovjek bez imena koja objedinjuje kultne naslove Za šaku dolara (4. kolovoza), Za dolar više (11. kolovoza) i Dobar, loš, zao (18. kolovoza), uključujući i njezin (neslužbeno) zaključni dio, Bilo jednom na Divljem zapadu (25. kolovoza).

 

Od novih naslova u redovnoj distribuciji Ljetnog Art-kina tijekom kolovoza svakako valja istaknuti Pljačku stoljeća (od 13. kolovoza), film o grupi lopova koja je 2006. godine organizirala pljačku poslovnice Banco Río u Acassusu, jednu od najoriginalnijih i najpoznatijih pljački banke u povijesti Argentine. Legendarna pljačka inspirirala je ovaj akcijski triler s elementima komedije, ali i svjetski popularnu seriju Money Heist. Program Ljetnog Art-kina bogatiji je i za novi film čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína Ema (12. kolovoza), jedan od najuzbudljivijih i najiščekivanijih filmova protekle godine, o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu.

Pljačka stoljeća

Na programu u kolovozu ostaje i poljski kinohit godine Corpus Christi (od 1. kolovoza), a u još tri termina vraća se i nagrađivani Svjetionik (od 10. kolovoza) Roberta Eggersa, s Willemom Dafoeom i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama.

 

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavaju se svaku večer (osim praznikom) u 21 sat, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here