U lovranskoj Galeriji Kula do 27. kolovoza možete posjetiti nevjerovatnu izložbu Zdenka Velčića. Riječ je o dioramama, uprizorenjima scena iz prirode u prirodnom omjeru 1:1 . Diorame iz prirode predstavljaju floru i faunu našeg kraja.

Taj svijet je vrlo bogat ali nije dovoljno istražen, objašnjava nam Velčić. Kaže da nije biolog po struci nego slikar, umjetnik ali je od malih nogu zaljubljenik u taj prirodni svijet. U njegovu galeriju u Goloviku gdje i živi, dolaze brojni posjetitelji pa njegove diorame imaju i legendu na kojoj piše što se sve u pojedinačnim uprizorenjima nalazi. Kad stanete pred njegov rad obuzme vas čudesan osjećaj. Gledate livadu punu visibaba i one izgledaju nestvarno. Zatvorene u prozirnim staklenim kutijama i rasvjetom koja se nalazi na poklopcu izgledaju više nego stvarno. Čuđenje postaje još veće kada vam autor objasni da je sve napravljeno od drva i da iza svakog rada stoji oko tisuću sati rada. Objasnio nam je i da se ovi radovi ne mogu uspoređivati s modelarenjem jer se modelarenje vrši po zadanim nacrtima a on osmišljava i dodaje svoju estetiku u osmišljavanju scena iz prirode.

Povjesničar umjetnosti, Berislav Valušek u katalogu navodi: „Poput „hvatača snova” sjevernoameričkih Indijanaca, sprava koje se smještaju na uzglavlja ili iznad glave u vrijeme sna, Velčićeve diorame su hvatači sjećanja sveukupnosti života ovog dijela mediteranskog sjevera.”.

Osim biljnog i životinjskog svijeta autor je izložio i jednu dioramu koja prikazuje život stanovnika našeg kraja odnosno etnološki prikaz. Riječ je o dvoje ljudi u konobi sa svim mogućim detaljima. Pored njih u centru suše se minjaturne kobasice sa minijaturnim lovorom; nevjerovatan trud i strpljenje autora u težnji da dočara život iz predplastičnog doba, kako ga on zove. Te diorame su napravljene u omjeru 1:9 a sve što se moglo je napravljeno od drva. Velčić smatra da bi taj novi ciklus mogao zainteresirati ljude jer su takvi prizori danas rijetkost.

„Zdenko Velčić ima ulogu vrača / žreca / šamana. On je pripovjedač koji hoda obroncima Učke, jedri do Cresa i putuje do Rijeke, prenoseći usmenu književnost u obliku priče, dogodovštine, anegdote, sjećanja, informacije. On pleše, pjeva, crta i oblikuje, te time drži zajednicu na okupu, potvrđuje njezine zajedničke vrijednosti, kulturu i tradiciju.”, navodi Valušek u tekstu.

Svakako odite pogledati ovu predivnu izložbu a pred ulazom ćete najvjerojatnije zateći ovog neumornog umjetnika kako slika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here