LOVRAN – TURISTIČKA BROŠURA IZ PROŠLOSTI

Vremeplov u Kontu donosi nam još jedan zanimljiv podsjetnik na davna vremena. Lovran i okolica kako su ga predstavljali pred više od osam desetljeća.

Kako se u Kontu može naći mnoštvo zanimljivih artefakata koji pričaju svoju priču o prošlosti našeg kraja, imali smo priliku zaviriti u jednu staru turističku brošuru.
Riječ je o brošuri koja svojom namjenom odgovara onome što danas nazivamo image brošurom. Radi se o tiskanom materijalu čija svrha je privući gosta na rivijeru. U njoj se općenito piše o razlozima zašto posjetiti određenu destinaciju, u ovom slučaju Lovran, te koje su njene komparativne prednosti zbog kojih odabrati baš nju a ne neku drugu.
Dakle, čim ljepše fotografije u kombinaciji s dobro promišljenim propagandnim tekstom.

Taj tip brošure ne sadrži detaljne servisne informacije za turiste u vidu gdje odsjesti, gdje nešto pojesti i slično tome. Ova vrsta propagandnog materijala manje je podložna promjenama, pa tako može biti korisna i funkcionalna godinama. Obično je zub vremena nagrize najčešće zbog zastarjelog grafičkog dizajna.

Turistička brošura Lovrana koju možete vidjeti je iz vremena između dva rata, za vrijeme vladavine Italije. Nakon više od osam desetljeća od njena izlaska promijenilo se na tom prostoru nekoliko država. No način na koji se u brošuri opisuje Lovran i rivijeru u velikoj mjeri je nalik današnjim propagandnim i reklamnim materijalima. Naravno, fotografije su crno-bijele, grafički dizajn je povratak u prošlost, ali pristup po kojem je posložena priča o Lovranu i okolici zapravo još uvijek drži vodu. Pogledajte i procjenite sami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here