Ronilačka akcija “Potraga za torpedom”

Pronalaženja ostataka torpeda u riječkom podmorju učestala su, gotovo redovita pojava. O tomu posebno znaju na ribarskim brodovima, u čijim su se mrežama znali naći dijelovi projektila i mehanizama korištenih pri njegovu lansiranju. Slično mogu reći i lokalni ronioci.
Danas torpedo u riječkom podmorju nije bio okosnica priče o slučajnim pronalaženjima. Od 11 do 14 sati, uz morsku obalu pored lansirne rampe na završetku Baračeve ulice u Rijeci, torpedo je bio cilj organizirane potrage. U potrazi za ostacima projektila i uređaja za lansiranje sudjelovali su ronioci Obavještajne pukovnije OS RH, Specijalne policije MUP RH, ronilačkog kluba ZG SUB i drugi.

Lokacija nije slučajna. Istraživači industrijske baštine znaju kako je na obalnom potezu dugom stotinjak metara uz nekadašnju Tvornicu torpeda tijekom povijesti funkcioniralo više lansirnih rampi, s kojih su probno ispaljivane na tisuće torpeda, pa je bilo za očekivati kako na upravo tom dijelu obale, u moru, postoje tragovi njihova djelovanja u obliku ostataka torpeda. Zbog razloga vezanih uz zaštitu osjetljivih industrijskih i vojnih podataka, na tom se potezu dosad nije ronilački istraživalo, pa su očekivanja od predstojećeg istraživanja tim veća.
Potragu za ostacima torpeda organizirao je satnik Goran Pernjek kao vanjski suradnik Muzeja grada Rijeke, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Pronađeni su manji dijelovi torpeda, kutije za upaljače te još petnaestak manjih dijelova torpeda čiju funkciju treba tek saznati.

U galeriji fotografija možete vidjeti kako je izgledala akcija ronilaca ispod i ispred lansirne rampe. Također, možete vidjeti i lansirnu rampu iz dosad neviđene podvodne perspektive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here