GRADSKO KAZALIŠTE LUTAKA: CAREVO NOVO RUHO I LUTKARSKI EVERGREENI

Gradsko kazalište lutaka Rijeka u Mariboru premijerno igra koprodukcijsku predstavu „Carevo novo ruho“, u Prijestolnici lutkarski evergreeni

Carevo novo ruho

„Carevo novo ruho“, lutkarska predstava o ljudskoj taštini Gradskog kazališta lutaka Rijeka u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Maribor, premijerno je prikazana u petak, 26. lipnja u Lutkovnom gledališču Maribor. Predstavu kao autorski projekt postavlja redatelj Zoran Petrovič sa suradnicima — mješovitom hrvatskom i slovenskom autorskom i glumačkom ekipom, a riječka premijera i reprize iste predstave planirane su u listopadu ove godine u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Program je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Kao i mnoge druge bajke i priče Hansa Christiana Andersena, priča o caru koji je povjerovao lažljivcima i lopovima zbog vlastite gluposti aktualna je i danas, a bajkovitost je jedna od najboljih podloga lutkarskoj predstavi za djecu. Bit „Careva novog ruha“ nije samo u dječjoj iskrenosti i istinitosti, koja je čudesno imuna na koruptivnost odraslih, već na prepoznavanju činjenice da nas tkanina riječi, kojom prekrivamo vlastite strahove, ne može pred njima samima zaštititi. Poznati citat „Car je gol!“ pripada upravo ovoj bajci koja na suvremen način, koristeći se modernom tehnologijom, govori o ljudskoj taštini, ali i strahu od istine te o mudrosti, gluposti, prepredenosti, naivnosti i nesposobnosti.

U Rijeci, u okviru programa “Ljeto u Prijestolnici” Gradsko kazalište lutaka Rijeka donosi program “Lutkarski evergreeni u Prijestolnici” pa tako malu i veliku publiku na Trgu Riječke rezolucije, na pozornici na otvorenom očekuju popularne predstave „Izgubljena priča: Ivica i Marica“, „Tri praščića“ i „Koka Kokone“.

Prva je na repertoaru predstava Vedrane Balen Spinčić (prema braći Grimm) „Izgubljena priča: Ivica i Marica“ u režiji Serđa Dlačića i to u ponedjeljak 29. lipnja, utorak 30. lipnja i srijedu 1. srpnja u 20 sati. Iz ove zabavne, ali i napete predstave, publika može iščitati i plemenitu poruku o zajedništvu i pobjedi dobra nad zlim.

Predstava „Tri praščića“ autora Jiri Jaroša, koju je prema redateljskom konceptu Želimira Prijića obnovio Serđo Dlačić, na repertoaru je u srijedu 8. srpnja, četvrtak 9. srpnja, petak 10. srpnja i subotu 11. srpnja u 20 sati. Je li se Vuk uspio domoći praščića i tko je koga nadmudrio, publika će doznati tek na kraju ove dugovječne predstave riječkih lutkara, u kojoj mogu uživati i oni najmlađi.

Baš za najmlađe su riječki lutkari pripremili još jednu izvanrednu predstavu autora Enesa Kiševića i redatelja Roberta Waltla, a to je „Koka Kokone“. U priči gdje jedna sitna zločestoća pokreće cijeli lanac nemira publika može uživati u petak 17. srpnja, subotu 18. srpnja te nedjelju 19. srpnja u 20 sati.

Sve predstave izvode se na pozornici na otvorenom, na Trgu Riječke rezolucije. Rezervacije se vrše isključivo putem maila blagajna.gklri@gmail.com, a ukidaju se 30 minuta prije početka izvedbe. Blagajna Kazališta nalazit će se na Trgu Riječke rezolucije, a publika će svoje karte moći preuzeti sat i pol prije početka izvedbe, odnosno od 18:30 do 20:00 sati. Naravno, ulaznice se mogu kupiti i online, na portalu Mojekarte.hr.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here