„BILO VAVEK VESELO“ NA TRGU RIJEČKE REZOLUCIJE

U petak i subotu veliki zborski koncert Ivanu Matetiću Ronjgovemu na Trgu Riječke rezolucije. Prilikom ulaska u kazalište svim posjetiteljima mjeri se temperatura.

Ivan Matetić Ronjgov

Riječko Kazalište, u suradnji s Ustanovom Ivan Matetić Ronjgov, posvećuje veliki zborski koncert jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća – Ivanu Matetiću Ronjgovemu – u prigodi njegove ovogodišnje dvostruke obljetnice, 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice skladateljeve smrti. Koncert pod naslovom „Bilo vavek veselo“ bit će izveden dva dana za redom, u petak i subotu, 26. i 27. lipnja 2020. na Trgu Riječke rezolucije s početkom u 21 sat.

Ronjgov je najznačajniji po pitanju teoretskog definiranja istarske ljestvice, ali i njene praktične primjene. Zahvaljujući upravo njegovom otkriću, fiksaciji šestotonskog sustava, bilo mu je moguće zabilježiti, harmonizirati i obraditi mnogobrojna narodna pjevanja sjevernojadranskih krajeva (Istra, Hrvatsko primorje, sjevernojadranski otoci), a potom i skladati u tom duhu. Na taj način su iz pera Ivana Matetića Ronjgova nastale skladbe koje se smatraju najznačajnijim djelima ne samo hrvatske, nego i svjetske zborske a cappella literature. Matetićev skladateljski opus svijetli je primjer i smjerokaz za umjetničko stvaralaštvo temeljenog na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanje i sviranje na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Zbog zahtjevnosti i potrebe za velikim pjevačko-zborskim izvođačkim sastavom, brojna njegova djela rijetko se izvode. Stoga je, nakon uistinu dugog niza godina, upravo ova večer zborske glazbe, koja je i dio projekta EPK – Rijeka2020, prigoda za ponovni užitak u nekim od antologijskih stranica naše glazbene literature koje su ujedno posvećene glazbenoj baštini Istre i Hrvatskog primorja.

Svoj veliki doprinos očuvanju i promicanju skladateljevog opusa temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu našeg zavičaja, dat će, uz Riječki operni zbor riječkog Kazališta kao domaćina, i ponajbolji zborovi i vokalni sastavi iz Rijeke i njene okolice: Pjevački zbor mladih Josip Kaplan – Rijeka, Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji i Riječki komorni zbor Val – Rijeka, a nastupit će i sopci Branko Brnić i Klaudije Dunato. Dirigenti su Igor Vlajnić, Doris Kovačić i Saša Matovina, koji je i umjetnički voditelj koncerta. Matetićevu će materinju čakavštinu – domaću besedu – oživjeti recitatori Rajka Jurdana-Šepić, ujedno i voditeljica programa, i Sven Sušanj.

HNK “ZAJC” SE PRIDRŽAVA MJERA! OBAVEZNO MJERENJE TEMPERATURE!

HNK Ivana pl. Zajca pomno prati razvoj situacije izazvane pandemijom koronavirusa te upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
Postav de luxe gledališta prilagođen je propisanoj fizičkoj distanci, a lože su odvojene pleksi staklom. Zgrada Kazališta redovno se čisti i dezinficira. Biljeterke i biljeteri publiku dočekuju u rukavicama i maskama, a na ulazu u zgradu i na katovima su punktovi s dezinfekcijskim sredstvima.
HNK „Zajc“ apelira na posjetiteljice i posjetitelje da svakako nose maske, a za one koji ih slučajno zaborave, pripremljene su one posebno dizajnirane. Od četvrtka, 25. lipnja se, prilikom ulaska u Kazalište, publici mjeri i tjelesna temperatura.

Djelatnici Kazališta također se pridržavaju svih preporučenih mjera, mjere temperaturu prije dolaska na posao, redovno dezinficiraju ruke, održavaju preporučeni razmak od 1,5 metra, a po mogućnosti izbjegavaju i fizički kontakt. Posebno se pazi da se, kada je riječ o umjetnicima čiji je kontakt nužan u predstavama, uvijek radi o istim osobama.

Iz riječkog HNK upućuju molbu za pridržavanjem svih mjera za spriječavanje zaraze koje se mogu čuti neposredno prije početka svake predstave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here