REPORTAŽA: TENERIFE – SVJETSKO PRVENSTVO U PODVODNOJ FOTOGRAFIJI

Na otoku Tenerife u rujnu prošle godine održano je 17. Svjetsko prvenstvo u podvodnoj fotografiji. Dvije mješovite dvočlane ekipe branile su hrvatske boje.

Kanari su otočje od sedam otoka vulkanskog porijekla u Atlantskom oceanu, sjeverozapadno od obala južnog dijela Maroka. Otoci su pod Španjolskom upravom. Teidski vulkan na Tenerifeu je najviša planina u Španjolskoj, i treći najveći vulkan na svijetu. Iako su Kanari službeno u EU i službena valuta im je euro, otoci su oslobođeni PDV-a te su van carinskog područja EU-a. Tako je otočje popularna turistička destinacija, prihvatljivih cijena. Tenerife je najveći otok kanarskog arhipelaga, ujedno i jedan od najsunčanijih na svijetu koji godišnje privuče 5 milijuna turista.

Las Galletas

Ovo otočje, točnije otok Tenerife bio je domaćin 17. Svjetskog prvenstva u podvodnoj fotografiji, pod pokroviteljstvom CMAS-a (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques). Najbolji podvodni fotografi svijeta natjecali su se u pet kategorija: Riba, Macro, Ambijent sa i bez modela, te temi natjecanja, koja je ove godine bila ribe hrskavnjače. Vode Atlantika, od hrskavnjača ponudile su velike raže, te obilje morske flore i faune. Las Galletas, najjužnije mjesto na otoku u svojoj je marini ugostilo najbolje svjetske ronioce s fotoaparatima. Iz marine se gumenjacima odlazilo na zadane lokacije. Dozvoljeno maksimalno vrijeme za pojedini zaron bilo je dva sata, a ronilo se s dvanaestlitarskim bocama. Zbog svoje otvorenosti prema Atlantiku u određena doba dana probleme su stvarale i jake morske struje. Valovi koji su završavali na okomitim crnim vulkanskim liticama nisu dozvoljavali plitka ronjenja uz obalu. Zanimljive strukture podmorja kreirane lavom nudile su karakteristične vizure pogodne za ambijentalnu fotografiju. Bogatstvo ribljeg fonda kretalo se od statičnih jata do kapitalnih pojedinačnih primjeraka. Sve to upotpunile su kolonije višemetarskih raža i morskih kornjača. Dok su kornjače povremeno bile spremne na poziranje i igru, raže su u krugovima obilazile ronioce.

Na prvenstvu su sudjelovale dvije ekipe iz Hrvatske: Damir Zurub i Katarina Marija Mihaljinec, te Srđan Vrančić i Martina Gračić. Naše su ekipe stigle na Tenerife sedam dana prije početka natjecanja. U tom vremenu odradili su pretragu terena, treninge i nužnu adaptaciju na vode Atlantika. Neke od ambicioznijih reprezentacija poput Talijana na lokacijama su se pripremali u četiri turnusa po tjedan dana. Španjolcima je to ionako domaći teren, pa je teško izbrojiti koliko zarona su oni imali, prije natjecanja. Na nacionalnoj rang ljestvici, naši su reprezentativci izborili drugo mjesto, iza talijanske reprezentacije. Ekipa Zurub-Mihaljinec osvojila je tri medalje: 2. mjesto riba, 3. mjesto ambijent s modelom i 3. mjesto macro. Ekipa Vrančić-Gračić je najbolje plasirana u kategoriji macro, 5. mjesto, dok je u svim ostalim kategorijama bila među petnaest najboljih. Na svjetskom prvenstvu sudjelovalo je 93 natjecatelja iz 21 zemlje. Osim natjecatelja, nepravedno bi bilo ne spomenuti i Hrvatske navijače. Sportskim navijanjem (uz pokoju baklju) podržavali su i sve ostale timove. Ispraćaji i dočeci u marini uz bučno navijanje postali su standard. Ipak vrhunac je bio kada su se pojavili na sredini okomite stijene iznad same zone ronjenja, sa zastavama i bakljama. Spontano, svi prisutni natjecatelji, su uzvratili skandiranjem i odobravanjem.

 

Hrvatska reprezentacija u podvodnoj fotografiji: Srđan Vrančić, Martina Gračić, Katarina Marija Mihaljinec i Damir Zurub

Live natjecanje u podvodnoj fotografiji, podrazumijeva da fotografi ne smiju dodatno obrađivati svoje radove, već se oni izabrani „direktno iz kamere“ prezentiraju sucima. Nakon dva dana ronjenja i četiri lokacije natjecatelji mogu izabrati samo jednu fotografiju po kategoriji. Sedmeročlani žiri imao je tešku zadaću, a komisija za ispravnost još težu. Naime, poredak se nakon proglašenja još jednom mijenjao, jer su ustanovljena kršenja stogih pravila, pa je nekoliko fotografija bilo diskvalificirano.  Naše ekipe nisu doživjele te neugodnosti, pa je i krajnji rezultat umjesto bronce bilo srebro. Hrvatska se time potvrdila kao svjetska velesila, koja godinama, kontinuirano bilježi vrhunske rezultate na natjecanjima u ovoj zahtjevnoj sportskoj disciplini.

Fotografije: Srđan Vrančić – CROPIX

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here