O proizvodnji soda vode u Rijeci nema puno toga za izguglati na internetu. U popularnom Kontu, zahvaljujući trudu i volji Borjana Suzića, čovjeka koji je legendarnom mjestu okupljanja mnogih generacija Riječana udahnuo novi život te u bistrou Paris (Kalorija)  nalazi se 35 raznih sifonskih boca za soda vodu.

Hotel Continental Fiume-Sušak

Neki će reći, boca k’o boca – pa šta s tim! Ove boce dio su priče o nekadašnjim riječkim i opatijskim hotelima. Iako su se sve punjene u istoj “sodari”, svaki je hotel imao svoje boce. Najčešće i više od jedne vrste. Izrađivane su od stakala različite boje – narančaste, zelene, plave i “obične” bezbojne. Ove posljednje bile su najjeftinije dok su narančaste bile najviše “fancy”. Osim hotela, i poduzetnici na glasu ili tvrtke nisu bili imuni na ovaj oblik prestiža.
Kont je još uvijek na svom mjestu, no ako niste dobar poznavatelj prošlosti grada na Rječini ubrzo se nameće pitanje gdje se nalazio ovaj ili onaj hotel ( Royal, Quarnero, Europe, Sušak, Deak, Bristol, De la Ville ). Ne čudi što ih je bilo puno, jer je svega u gradu bilo puno – industrija je pogonila grad punim plućima i potrebe za smještajnim kapacitetima bile su velike. Bilo je što je bilo, sada više nema. Kao i svaki drugi artefakt iz minulih vremena, tako i ove boce pružaju uvid u dijeliće povijesti grada.

Evo što piše uz izložene boce:
Soda voda je bezalkoholno piće proizvedeno tako što se obična voda pod pritiskom obogaćuje ugljičnim dioksidom kako bi se dobila gazirana voda. Ovo bezalkoholno piće ranije se proizvodilo u manjim radionicama – sodarama, a majstori koji su to radili zvali su se sodari. Ukus takve soda vode sličan je današnjim gaziranim kiselim vodama.

Soda voda pakirala se u tzv. sifonske boce od stakla na kojima je bio montiran metalni mehanizam s ručkom. Bila je stvar prestiža imati svoj logotip i naziv objekta istaknut na boci.

Hotel Royal Fiume

“Sodari” su od soda vode dodavanjem ekstrakta i šećera pravili osvježavajuća pića. Na taj se način dobivalo: kraher, oranžadu, koktu, šabeso ili apakola. Ovim pićima punile su se male flašice ili litarske boce (kao za kiselu vodu ili vino) sa specijalnim zatvaračem (tzv. pivski zatvarač).
Soda voda je bila jeftino piće i koristila se se za uklanjanje simptoma jake kiseline u želucu, pravljenje špricera i slično. Sifonske boce koristile su se višekratno, kad bi se ispraznile nosile su se u sodare na ponovno punjenje.
Pronalazač soda vode je Joseph Priestley, engleski učenjak iz 18. stoljeća.

PROČITAJTE JOŠ: FIUMAN I FIUMANKA – NOVI RIJEČKI LIKERI

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here