PROJEKCIJA BALTAZARA NA ČAJNOM TRGU

Za male Riječane i Riječanke u sklopu Dana sv. Vida u Rijeku stiže popularni profesor Baltazar i to na šarmantnu lokaciju od milja zvanu Čajni trg koja kao da je preslikana iz neke od mnogobrojnih epizoda ovog antologijskog crtanog serijala.

Povodom Dana sv. Vida Art-kino u suradnji s Gradom Rijekom i Samovar barom organizira projekciju crtanih filmova o profesoru Baltazaru na Čajnom trgu (Trg Matije Vlačića Flaciusa). Projekcija se održava u petak, 12. lipnja s početkom u 21:30 sati (određeno prema zalasku Sunca), što je idealna prilika da naši najmlađi sugrađani, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi, zajednički uživaju u večeri posvećenoj još jednom zaštitniku grada, ali ovog puta imaginarnog Baltazar-grada. Zanimljivosti radi, inspiraciju za Baltazar-grad tvorci crtanog filma pronašli su upravo u gradu Rijeci.

U sklopu programa prikazat će se sljedeći crtani filmovi: Hanibalove Alpe, O mišu i satovima, Pingvin Čarli, Sportski život, Ulični svirači i Violeta i Franc. Ukupno trajanje projekcije je 45 minuta, a ulaz na program je slobodan.

Lik popularnog profesora Baltazara ugledao je svjetlo dana daleke 1967. godine u animiranom filmu Izumitelj cipela te je upravo uspjeh ovog filma potaknuo ideju snimanja serijala crtanih filmova u kojem će simpatični profesor biti glavni lik. Serija je snimana od 1968. do 1978. godine i najuspješniji je projekt proizašao iz Zagrebačke škole crtanog filma.

Glavni lik ovog popularnog animiranog serijala dobroćudan je i neobičan znanstvenik koji pomoću svojih izuma olakšava živote stanovnika Baltazar-grada. Baltazar je ljubitelj prirode i svih živih bića te borac za dobro, promicatelj tolerancije, mira i ljubavi. Poruke omiljenog profesora o tome kako riješiti probleme bez nasilja i agresije već pomoću mašte, sloge i pozitivne energije, aktualne su i danas pa nije čudo što priče o zgodama i nezgodama stanovnika ovog šarenog grada stječu i dalje poklonike među najmlađim generacijama.

U slučaju lošeg vremena, program se održava iduću večer, u subotu, 13. lipnja u 21:30 sati, a ako se nepogodna prognoza nastavi, novi termin održavanja bit će naredni petak, 19. lipnja.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here