MARKO VALJAK IZLAŽE “BOJE MEDITERANA”

U Galeriji Sv. Trojice u Kastvu Marko Valjak u petak 5. lipnja u 18 sati otvoriti će izložbu fotografija pod naslovom “Boje Mediterana”. Tim povodom predstavljamo autora kroz kratki intervju. Marko nam otkriva priču o  svojim početcima, što ga privlači u fotografiji te o tome što će nam sutra prezentirati.
.
.
Kako si se počeo baviti fotografijom?
Marko: Prvo sam se bavio klasičnim slikarstvom , a krajem devedesetih uzeo sam fotoaparat u ruke i sve drugo je prestalo. Tada sam uglavnom boravio na Cresu i Lošinju i odnesao sam razviti film u radnju u Lošinj. Kad su fotografije bile gotove vlasnik je začuđeno pitao tko je to slikao i ostao je malo zatečen. To je bio Nadir Mavrović, meni osobno jedan od boljih fotografa prirode u to vrijeme. Po povratku u Kastav gdje sam tada živio počeo sam ozbiljnije i tada sam upoznao Janija Kukurina kojem sam uvijek zahvalan za podstrek u fotografiji i sa kojim sam prvi puta izlagao u Sloveniji.
Uskoro počinjem sve više fotkat, izlagat, da bi malo pomalo postalo dio profesije, jer uglavnom sam radio i drugi posao kako ne bi morao slikat stvari koje mi se ne slikaju.
Preferiraš li crno bijelu ili kolor fotografiju?
Slikam kolor fotografiju uglavnom za posao, jer je crno bijela ostala kao broj jedan, iako nisam nikada bio zagrižen za neko razvijanje. Uvijek mi je u art fotografiji bio najbitniji taj umjetnički dojam, a manje neko savršenstvo i tehničke dubioze.
Koji te motivi najčešće okupiraju?
Marko: Kako sam u fotografiju došao iz nekog drugog pravca ne smatram  da mora biti čista, klasična, tako da danas volim kombinirati u neki mix media, a kad to kažem ne mislim na photoshop kojeg malo koristim nego kombinirai fotografiju s objektima, staklom… fotoskulptura, fotonešto…
Volim slikati portrete, žene, pejzaže sa ženama u pejzažu… i stare barke…
Što ćeš nam predstaviti na izložbi u Kastvu?
Marko: Uvijek izlažem nešto što nisam izlagao ranije, nema kod mene recikliranja, jedna slika na dvadeset izložbi. Uglavnom volim namjenski ići snimiti fotke za izložbu. Zato i malo izlažem.
Iako uglavnom izlažem crno bijele fotke, ovaj put sam otišao u totalni realizam, kolori mediterana, boje, more sunce, dio je snimljen još na dijapozitivima, od kojih će neki biti izloženi u nekoj vrsti instalacije, kao originali, formata 24×36 mm, tako da bi dobro bilo uzeti povećalo na izložbu 🙂
Danas dosta radim kao dizajner i na postavima izložbi za druge, kao tehnika, print, savjeti i dio sam tima pod nazivom OUR Projekt za dizajn.
Imam kćer i suprugu koja je po struci dizajner tako da radimo skupa…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here