Zgrada Transadrije, zgrada Burze ili Palazzo Baccich

Zgrada Burze (Palazzo Baccich) tridesetih godina prošlog stoljeća, danas zgrada Transadrije u stečaju.

Veliko zdanje stambeno-poslovne kuće Baccich (Riva Boduli 1) s glavnim pročeljem okrenutim moru sagrađeno je na mjestu četiriju zbog trošnosti srušenih kuća.
Autorstvo projekta nije do kraja raščišćeno u dosadašnjim napisima, ali čini se da je prve nacrte korpusa nove reprezentativne palače za nasljednike Eugenia Baccicha, izradio 1911-12. Giovanni Brozovich obilježivši četverokatni objekt kićenim neoklasicističkim dekorom.
Tijekom gradnje ovog velikog zdanja došlo je do preinaka, podizanja za kat, adaptacije lokala u prizemlju, izmjena dekora pročelja, dok nije završeno 1914. Bilo je i nesporazuma s gradskom upravom u svezi s naplatom poreza za korištenje komunalnog terena oko kuće zbog izbačenih altana, koje najzad nisu izvedene; vodile su se komisijske rasprave oko estetskog izgleda erkera (1913.) i atike koja je trebala prikriti krovna postrojenja za dizalo. Palazzo Baccich je možda i djelo Giuseppea Farkasa.
Izvođač radova bilo je građevinsko poduzeće Artura Heringa. Kuća je građena za stanovanje, ali i za najam poslovnog prostora u prizemlju; tu je bio ugostiteljski lokal (Caffe Miramar, pivnica, tzv. Američki bar), osiguravajuće društvo, pomorske agencije itd.

Novi izgled iz pera Edoarda Stipanovicha

Današnji je izgled definiran nacrtom Edoarda Stipanovicha iz 1925, nakon čega je u središtu prizemlja otvorena i kinodvorana. Cijeli veliki volumen zgrade je razvučen po tlu, no taj efekt se pokušava oživjeti vertikalizmom prozorskih rubova. Plošnost zidova triju istovrijednih fasada remete rubno postavljeni izbačeni pravokutni erkeri. Ritmičnost je postignuta ujednačenim ponavljanjem istovrsnih elemenata (prozori, balkoni, pilastri, maskeroni).
Opći dojam koji ova zgrada ostvaruje jest monumentalnost i uklopljenost u niz velebnih građevina uz rub riječke rive, kojima glavni zadatak i jest zadiviti reprezentativnom vizurom posjetitelja kad u grad uplovljavaju brodom.

 

Izvor : Forum Riječani com
Tekst : Bazilisk

PROČITAJTE PRETHODNI ČLANAK: U RIJEČKIM PORTUNIMA – PALAČA JADRAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here