DANAS ZAPOČEO 11. VAFI & RAFI

Od 1.-7. lipnja održava se 11. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Slijedom novih okolnosti održavanja festivala, VAFI sekcija dječjih filmova bit će dostupna na RTL Kockici te na riječkom Kanalu RI od 4. do 7. lipnja, a riječka RAFI sekcija posvećena profesionalnom animiranom filmu za djecu i mlade održava se najesen u riječkom Art-kinu

 U ponedjeljak , 1.  lipnja počinje 11. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu i Rijeci, a ovogodišnje izdanje traje od 1. do 7. lipnja, pod posebnim uvjetima održavanja.

Već standardna varaždinska VAFI sekcija započinje 1. lipnja u 20 sati u prostoru Centra za mlade Varaždin – P4, a službeno otvaranje započet će predstavljanjem izložbe Studentski bubregi autorskog tima LIGO, iza kojeg se kriju se tri studentice animiranog filma sa Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – Morana Bunić, Karla Skok i Katarina Zidar. Uz autorski tim LIGO javnosti će se predstaviti i mlada varaždinska udruga Kuća kreativnih inovacija.

Festival posvećen animiranom filmu ove se godine održava jedanaesti put za redom, s time da je od 2018. godine uz sekciju VAFI, koja je posvećena filmovima čiji su autori djeca i mladi iz cijeloga svijeta, festival obogaćen i novom sekcijom RAFI koja je posvećena profesionalnom animiranom filmu za djecu i mlade od 0 do 18 godina i koja se u protekle dvije godine održavala u Rijeci u suradnji s Art-kinom.

Trenutak s prošlogodišnjeg festivala u Rijeci

Koncept ovogodišnjeg izdanja kao i sama realizacija Festivala poprilično je drugačija naspram dosadašnjih izdanja pa će kino projekcije animiranih filmova iz VAFI sekcije festivala zamijeniti televizijsko emitiranje istih. Iz filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina, koji je zadužen za organizaciju ovog festivala, ističu da se time otvara nova prilika prezentacije i afirmacije filmskog stvaralaštva djece i mladih još široj publici na nacionalnom nivou.

Tako se na nacionalnom nivou emisije sa službenim projekcijama mogu popratiti od 4. do 7 lipnja na RTL kockici i to u jutarnjem terminu u 11 sati te popodnevnom u 15.30 sati, a nakon emitiranja emisije će biti dostupne na platformi RTL Play. U istim se datumima VAFI & RAFI festival može popratiti i na VTV-u, na kanalu MagicNET-a, odnosno kanalu Prve školske televizije kao i na Kanalu Ri za mlade Riječanke i Riječane.

Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita, zatim Maya Yonesho, animatorica iz Japana te predstavnice Ciarda Tobin i Jayne Foley s Fresh Film Festivala koji se održava u Irskoj, koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala. Tu je i stalni žiri koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava. Riječ je o savjetnici Ureda dječje pravobraniteljice Maji Flego, predstavnici Ureda UNICEF-a Hrvatske Marini Barišić Knežević i Ani Dokler, urednici portala medijskapismenost.hr.

Nakon varaždinskog dijela festivala očekuje nas i RAFI dio koji će se održati održati najesen u Rijeci, u Art-kinu.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here