Federiko Sterle svima  znan kao Frici pasionirani je  fotograf koji danas u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer” u Opatiji svoju dugogodišnju karijeru zaokružuje retrospektivnom izložbom “37 godina fotografije”. Otvorenje izložbe je zakazano za 19 sati, a što nam Frici govori ovom prigodom pročitajte u kratkom intervjuu.

Kako si se počeo baviti fotografijom?

Frici: Prije nekih 40 godina  bio sam na nekom izletu u Sloveniji. Ponio sam amaterski aparat kojeg sam dobio još kao djete. Nisam baš bio zadovoljan rezultatom i tako, polako, polako me fotografija  zaintrigirala. Želio sam napraviti bolju fotografiju. Ta strast traje do dan danas.

Kakvo je bilo tvoje iskustvo sa prijelazom na digitalnu fotografiju?

Frici: Film je bio gušt. Znao sam čekati i po tjedan dana da vidim što je ispalo od dijapozitiva koje bih nosio u Trst na razvijanje. Morao si točno znati što treba napraviti da bi fotografija ispala korektna. Nekad bi zeznuli u razvijanju pa bih se iz Trsta vraćao ljut. Što se tiče digitalne fotografije – sve je puno lakše. Morao sam kupiti kompjuter , naučiti raditi s njim. Aparati su bili skupi ali … jesmo nekako. Sin mi je lani kupio Nikon D850. Još ne mogu doći k sebi.Koji su fotografi utjecali na tebe?

Frici: Ansel Adams, Ernst Haas od prije, a  sada i Michael Kenna. Imao je izložbu u Ljubljani. Trebao je doći na  zatvaranje ali je njegov dolazak otkazan zbog pandemije. 

Što ćeš nam predstaviti na izložbi u opatijskom Šporeru?

Frici: Motive našeg kraja. Nisam išao dalje od Brseča, Učke i Kastva. Ovaj naš dragi kraj po jugu, ili kad padne malo snijega kojeg je nažalost sve manje. Ima starih slika i poneka novija. Jedna od najdražih je fotografija Ičića na kojoj su galebovi na grotama  pored bufeta ispod ceste. Za tu fotografiju me veže  sjećanje da smo ju izradili moj prijatelj Goran i ja u kupaoni na aparatu za povećavanje njegova oca negdje početkom osamdesetih.


Izložbu koja ostaje otvorena do 12. lipnja možete slobodno razgledati od utorka do petka, od 17 do 20 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati.

Federiko Sterle rođen je 1956. godine u Voloskom, a obrazovanje je završio u Lovranu i Rijeci. Fotografijom se počeo baviti u dvadesetim godinama života. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih foto susreta i grupnih izložbi i održao desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dugogodišnji je član pulskog Udruženja likovnih i književnih stvaralaca (ULIKS Pula). Njegove fotografije krase brojne značajne prostore među kojima ured predsjednika Republike Hrvatske i Vatikan, poklon Papi od Općine Lovran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here