Amerikanski vrtovi – skrivena oaza

Opatijski Amerikanski vrtovi – (skrivena) oaza blizu i daleko od žiže zbivanja. Blizu je fizički, na nekoliko minuta hoda od Slatine. Daleko – kao da je nekako po strani od ostalih parkova i šetnica. Iako na svoj specifičan način, zbog kaskadne konfiguracije i prekrasnog pogleda na Kvarner ovaj vrt posjetitelju može ponuditi poseban doživljaj – bitno drugačiji od parka Angiolina.

No možda je ta izdvojenost od vanjskog svijeta baš najbolji način da se uživa u osjećaju koji prožme posjetitelja kad zakorači na staze koje je dvadesetih godina prošlog stoljeća (1926.) kao ostvarenje svojih snova sagradio bogati trgovac szegedinskom paprikom, Madžar Michael Paulus Kuczor. Naziv Amerikanski vrtovi temelji se na njegovoj prošlosti – u Americi je bio uspješan trgovac („Kralj paprike“).

Po dolasku u Opatiju upoznao je Hildu von Hortenau, Opatijku plemićke krvi s kojom je podijelio život i i strast u naumu da izgrade prekrasan botanički park. „Semiramidini vrtovi“, kako su ih kolokvijalno tada nazivali novinari, bili su otvoreni za javnost od 1926. do 1941. godine. Ulaz se naplaćivao po cijeni od 5 lira.

Amerikanske vrtove obišli smo ovih dana, nakon nešto više od godine dana od ponovnog otvaranja za javnost (18.04.2019).
Tamo smo zatekli gospođu Marlenu Barac, djelatnicu „Parkova Opatija“ koja „mazi i pazi“ biljne vrste amerikanskih vrtova. Prekinuli smo ju (nakratko) u poslu kako bi joj postavili nekoliko pitanja.

Marlena Barac – vrtlarica zaljubljena u svoj posao
.

Koliko godina radite ovaj posao?

Marlena: U Parkovima Opatija radim 24 godine. Obožavam ovaj posao. Ne bih nikad radila u uredu. Volim fizički kontakt s cvijećem i obrađivanje zemlje.

Kad ste počeli raditi u Amerikanskim vrtovima?

Marlena: Ovo mi je druga godina, ovdje sam povremeno.

Ima li kakvih noviteta?

Marlena: Ove godine nema, zbog općepoznate situacije. Prošle godine zasadili smo nove ruže koje smo dobili kao donaciju iz Austrije. Očekujemo još novih ruža do jeseni.

Kad se ruže najbolje primaju?

Marlena: U proljeće i u jesen. Kad nije ni pretoplo ni prehladno.

Radite u jednoj maloj oazi usred Opatije, u posebnom svijetu?

Marlena: Super je ovdje, baš je gušt.

Brinete o održavanju ruža i kamelija. Koja je vrsta osjetljivija?

Marlena: Ruža je osjetljivija.  Uši mogu doći na obje vrste, ali kako kamelija cvate zimi onda to nekako bolje prođe. Ruže treba više čistiti i sklone su bolestima. One zapravo moraju stalno cvasti dok kamelija cvate zimi, a u ovom dijelu godine njeno održavanje se svodi na zalijevanje uz malo čišćenja. Posla oko ove dvije vrste zapravo ima stalno. Kad ne cvate jedna – cvate druga.

Njegovateljicu opatijskih kamelija i ruža ostavljamo da brine o svojim ljubimicama u vrtu s najljepšim pogledom…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here