Trebišća su selo iznad Mošćeničke Drage koje nam pruža obrnuti pogled na napuštena  sela od onog koji smo do sad imali na Lanterni. Naime, u ovom je slučaju zajednica pronašla način da valorizira značaj Trebišća. Zatekli smo ovdje  grupu entuzijasta kojima je ovo svečan dan. Na obnovljeni mlin star oko petsto godina postavlja se novo vodeničko kolo za čiju je izradu zaslužan arhitekt Ivan Juretić.

Objasnio je kako vjerojatno u zadnjih sto godina nije u Istri napravljen mlin ovog tipa – takozvani mlin na škatule. Kolo, prijenosni zupčanik, osovina i ležište za osovinu napravljeni su od osam godina odležane hrastovine. Naravno, put do ovoga što danas možemo zateći u Trebišću bio je dug i pun promišljanja a temeljio se na sustavnom radu.  Katedra Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga s akademikom Veseljkom Velčićem na čelu započela je istraživanja vezana za cijelo ovo područje još 2003. godine. Na temelju tih istraživanja izrađena je studija o valorizaciji ovog sela, osnova za projekt priložen za povlačenje EU sredstava. Tada vrlo apstarktna ideja za većinu žitelja ove općine poprima oblik zahvaljujući dugoročnom planiranju, izradi studija.

Danas su Trebišća u fazi obnove. Uređuje se Interpretacijski centar, obnovljena su dva mosta koja su bila urušena te mlin koji je upravo dobio i svoje vodeničko kolo. Mlin je srce ovog sela koje je bilo jedan od važnijih punktova u mošćeničkom komunu. Tu je i direktna poveznica sa Mošćenicama, Malinarski put kojim se u Trebišća donosilo žito a odnosilo brašno. Mlin se obnavlja u  sklopu projekta “Mitski park” Interreg Slovenija – Hrvatska. Prekogranični  Mitski park povezuje mjesto Rodik, Općina Kozina u Sloveniji i područje Mošćeničke Drage kod nas u jedinstven mitski krajolik u Europi.
Usred netaknute prirode i tradicionalne arhitekture moći ćete na tematskim stazama i u centrima za posjetitelje upoznati mitsku kulturnu baštinu i doživjeti mitsko poimanje svijeta. U vrijeme nekontrolirane betonizacije kvarnerskog primorja ovo je jedan svjetli primjer kako se političke, intelektualne i logističke snage ujedinjuju kako bi oplemenile svoj kraj kroz očuvanje vlastite kulture.

PROČITAJTE KAKO JE NA TEMELJIMA STAROG MLINA U LOVRANSKOJ DRAGI NASTALA UMJETNIČKA INSTALACIJA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here