Windsurferi – zaštitni znak vološćanskih i prelučkih jutara! Ovisno gdje uđu u more, s plažice na Preluku ili s vološćanskog mula, neki kažu da idu surfat’ na Volosko, drugi na Preluk. Svi krote refule istog vjetra – tramontane. Na uskom pojasu vjetra između Kostabele i Lipovice, prije izlaska sunca, jedra jarkih boja klize preko morske površine. Njihov kolorit dođe do punog zasićenja s prvim sunčevim zrakama.

Priča u prvim windsurferima na Preluci seže četiri desetljeća unatrag. S prelaska sedamdesetih u osamdesete novi je sport zarazio mnoge ovdašnje entuzijaste, neki od njih surfaju i danas.

Sezona windsurfinga ovdje nikada ne prestaje u potpunosti. U bitno manjem broju, cijele se godine netko usudi prkositi hladnoći i težim uvjetima, naravno, samo da puše tramontana. Za većinu ostalih, travanj je mjesec u kojem se počinje odlaziti na more. I tako uglavnom do listopada.

Ovo je čudna godina, no prelučki windsurferi ne daju se pokolebati samo tako. Oni su ukras Preluke i nagovještaj nekih boljih dana.

PROČITAJTE JOŠ O WINDSURFINGU: VOLOSKO PRVO U FOILANJU

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here