Materijal za maskice kućne izrade mora nas zaštiti od virusa. No sigurno se pitate koji su to najbolji materijali za izradu zaštitne maskice u kućnoj radinosti. Neki tvrde da maskica ne pomaže, drugi da pamuk propušta virus. Zadnja saznanja Nacionalnog kriznog stožera jesu da samo respiratori pomažu pri zaštiti od koronavirusa. Na stranici Pandemija.info našli smo objašnjenje koje nam tumači razliku između maskice i respiratora. Kao primjer možemo navesti običnu ili kiruršku masku, dakle jednoslojnu ili troslojnu maskicu s trakicama koja se veže oko glave i ne prianja čvrsto uz lice. S druge strane, respirator ili filtarska polumaska je uređaj koji prijanja čvrsto uz lice i za čiju pravilnu upotrebu treba postići dobro prijanjanje. Svi respiratori prolaze rigorozna testiranja vezano za filtraciju vrlo malih čestica prije stavljanja na tržite. Mi razmišljamo o vremenu kada je izvanredno stanje. Nije nam dostupna maskica jer ju ne možemo kupiti, dobiti ili nabaviti. Treba se snaći, a sve što imamo jest vrijeme i alat odnosno šivaći stroj. U krajnjem slučaju nešto se da zašiti na ruke ili zalijepiti samoljepljivim trakama.

Najbolje čuva vlažna sluznica

“Najbolja maska je vaš dom koji je u ova suha hladna vremena zagrijan i po mogućnosti vlažan, jer kako objašnjava prof.dr.sc. Gordan Lauc, najbolje vam pomaže vlažna sluznica. Doktor tumači kako osoba neće oboljeti ukoliko COVID 19 ostane na rukama nego ako rukama dotaknemo sluznicu oka, nosa ili usta. Tu se virus hvata na mukoznu barijeru koju virus ne probija ukoliko je mukozna barijera vlažna. Tada virus sa sluzi dolazi do želuca i tu umire. Ako je zrak u prostoru u kojem boravimo ili vani suh, tada je mukozna barijera propusna i propušta virus da prodre do pluća. Savjetuje da je u grijanim prostorima pogotovo za ovog hladnog i suhog vremena najbolje staviti na štednjak ili peć lonac s vodom da isparava i na taj način povećava vlagu u prostoru.”, objašnjava dr.prof.sc Gordan Lauc za Al Jazeera Balkans.

Revolucionarno otkriće

Student Thomas Talhelm pokrenuo je tvrtku 2013. godine, usred velikog zagađenja u Kini, kad je pokušao kupiti pročišćivač zraka. Međutim shvatio je da ga taj uređaj košta preko 1000 $, da će ga dva takva uređaja sa filterima za cijeli stan koštati oko 3000 $. Krenuo je istraživati zašto su ti uređaji tako skupi i shvatio da se uređaj sastoji od kućišta u kojem se nalazi ventilator i HEPA (high eficiency particel absorbing) filter. Testirao je razne ventilatore na koje bi stavio HEPA filter. Kupio je mjerač čestica u zraku i zaključio da njegov kućni uradak ne čisti zrak ništa lošije od pročišćivača od 1000 $.

Pošto je nekoliko časopisa pisalo o Thomasovu otkriću predloženo mu je da vodi radionice u kojima bi osposobio zabrinute stanovnike Pekinga. Da ih nauči kako da sami naprave jeftine pročišćivače zraka. Kako su stanovnici Pekinga imali problema naći adekvatan fen i HEPA filter, Thomas je osnovao socijalnu zadrugu pomoću koje je slao fenove i filtere po pristupačnim cijenama diljem svijeta. Novac koji zarađujemo i posao koji radimo ne ide u džep nekog bogatog investitora nego pomaže ljudima diljem svijeta da dišu čisti zrak. Na svojoj stranici iznosi istraživanje sa Cambridge univerziteta o propusnosti materijala koji spriječavaju prodor virusa u dišne puteve.

MATERIJAL ZA MASKICE KUĆNE IZRADE - KOJI IZABRATI | LANTERNA

 

Koji je najbolji materijal za maskice kućne izrade ?

Podaci ovog istraživanja govore da su maskice koje možemo napraviti sami učinkovite u borbi protiv virusa. Ako smo prisiljeni sami napraviti maskicu zbog nedostatka maski na tržištu – koje materijale koristiti? Kako se koronavirus proširio Kinom ljudi su počeli izrađivati maskice od raznih materijala – papirnatih maramica, ručnika, majica pa čak od narandže. Kako bi izmjerili efikasnost materijala, pod pritiskom su ubrizgavali Bacillus atropheaus bakteriju veličine 0.92-1.25 mikrona i Bakteriofag MS virus veličine 0.025 mikrona u različite kućanske materijale. Mjerili su koji postotak bakcila i virusa materijali mogu zadržati u odnosu na kiruršku maskicu. Ništa čudno – kirurška maskica je pokazala najbolji rezultat, uspjela je zadržati 97% bakterija od jednog mikrona. Svaki od testiranih materijala zadržao je 50% čestica. Najbolja se pokazala vrećica od usisivača zadržavši 95% čestica, kuhinjska krpa (tea towel u UK) 83%, majica od mješanog pamuka i poliestera 74% i 100% pamučna majica – 69%.

MATERIJAL ZA MASKICE KUĆNE IZRADE - KOJI IZABRATI | LANTERNA

Maskice kućne izrade u zaštiti od virusa

 

Prvi, gore navedeni test izvršen je sa bakterijom veličine jednog mikrona, dok je koronavirus velik samo 0.1 mikron, deset puta manji od ove bakterije. Mogu li maskice iz kućne radinosti zaustaviti manje viruse?
Da bi odgovorili na ovo pitanje, znanstvenici su testirali materijale sa Bakteriofagom MS2 veličine 0.02 mikrona što je pet puta manja veličina od koronavirusa.

U prosjeku kućne maskice hvataju 7% manje čestica virusa nego čestica većih bakterija. Uglavnom svi već navedeni materijali hvataju 50% čestica virusa osim vunenog šala koji hvata 49% čestica virusa.

Dvoslojni filteri

 

Znanstvenici su pokušali i s dva sloja filtera od kućanskih materijala.

Efekt nije bio baš zapanjujući. Čestice su zadržane za 1% više od jednoslojnih filtera. Najveća razlika zabilježena je kod kuhinjske krpe koja je imala zadržavanje čestica povećano za 14%. To povećanje je učinilo kuhinjsku krpu efikasnom poput kirurške maske.

Gledajući statistike, vrećica od usisivača i kuhinjska krpa pokazale su se kao najbolja zaštita, ali su znanstvenici proglasili najboljim materijalom za izradu maskice kod kuće jastučnicu i 100% pamučnu majicu. Zašto?

MATERIJAL ZA MASKICE KUĆNE IZRADE - KOJI IZABRATI | LANTERNA

Važna je prozračnost maskice

Odgovor leži u protočnosti zraka. Jako je bitno da maskica ima dobru protočnost zraka kako bismo mogli čim lakše disati kroz nju, jer u suprotnom, ako nam maskica smeta, sigurno ćemo ju skidati. Zbog toga su znanstvenici sa Univerziteta Cambridge napravili i test prozračnosti materijala. Na temelju tog testa su materijali poput 100% pamučnih majica i jastučnica favorizirani. Iako najbolji izolatori od virusa vrećica usisivača i kuhinjska krpa imaju vrlo malu protočnost zraka. Dupla kuhinjska krpa ima dva puta slabiju protočnost zraka od kirurške maske.

 

U usporedbi sa kirurškom maskom materijali poput lana, vunenog šala, jastučnice ili pamučne majice su puno lakši za disanje. Postavljanje duplog materijala ima vrlo slabu učinkovitost na zadržavanje virusa, a znatno otežava disanje pa se ne preporuča.

Zaključak: dobar materijal za maskice kućne izrade jest onaj koji se koristi za jastučnice, štoviše to je optimum jer za 50% smanjuje mogućnost ulaska virusa dimenzije 0.02 mikrona (što je i veličina koronavirusa) u dišne putove. Vrlo je konforna za nošenje što korisniku omogućava nošenje od nekoliko sati. Ne preporuča se stavljanje duplih slojeva jer je učinak mali a smanjuje protočnost zraka.

Ako se nadovežemo na savjet prof.dr.sc. Gordana Lauca možemo zaključiti da je za hladnijeg i burnog vremena poput ovog sada dobro nositi maskicu  iz razloga što držimo sluznicu nosa i usta zagrijanu i vlažnu, tako da se ne suši i na taj način nas čuva od virusa.

MATERIJAL ZA MASKICE KUĆNE IZRADE - KOJI IZABRATI | LANTERNA

PROČITAJTE PRETHODNI TEKST: KAKO IZRADITI ZAŠTITNU MASKU

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here