Koronavirus ispraznio centar Rijeke | Lanterna magazin
Slike praznog grada postale su tako uobičajene

Koronavirus ispraznio je centar Rijeke, slike praznog grada postale su tako uobičajene. Umjesto svakodnevne užurbanosti i živosti, srce grada je prazno, tek pokoji čovjek može se sresti na opustjelim gradskim trgovima i ulicama. Korzo izgleda sablasno prazno, malobrojni užurbanim korakom, s maskom na licu i rukavicama, obavljaju neke neodgodive poslove i obveze. Red ispred ljekarne na Korzu je kratak, tek dvoje-troje kupaca strpljivo i na propisanom razmaku čeka da uđe i kupi ono što treba. Dućani su ili zatvoreni ili puštaju određeni broj kupaca. U onima koji rade, kupci, opet s maskama i rukavicama, opet u nekoj čudnoj tišini, kupuju uobičajene proizvode. Police su dobro popunjenje, ali ne može se ne vidjeti da su nekako praznjikave. Prodavačice se ispričavaju, kažu da roba nije stigla. Možda ni neće uskoro. Kupci su očito već naviknuli na takve odgovore.

Koronavirus ispraznio centar Rijeke – jedan način života završava, počinje drugi

Koronavirus ispraznio centar Rijeke | Lanterna magazin
Tek pokoji čovjek može se sresti na opustjelim gradskim trgovima i ulicama

Posebno čudno izgledaju gradski kafići i restorani, još do prije neki dan glavni krvotok života u gradu. Terase su pospremljene, stolice posložene i zavezane, suncobrani zatvoreni. Dosta je nevjerojatno doživjeti takve prizore, to je možda i najšokantniji detalj života u karanteni. Koronavirus ispraznio je centar Rijeke, ali nije u potpunosti ugušio život u gradu. Ritam života jest usporen i opustošen, lišen ljudi, žamora i koraka, ali nije iščezao. Pokoji automobil ili prolaznik, zaposlenici onih službi koji osiguravaju da stvari još koliko-toliko funkcioniraju, slučajni prolaznici i vlasnici pasa, održavaju centar na životu. Grad naime još uvijeke teče.

Koronavirus ispraznio centar Rijeke | Lanterna Magazin
Grad se brzo prilagodio karanteni

Zanimljivo je da neuobičajenost riječke svakodnevice postaje uobičajenost. Iznenađuje kako se grad brzo aklimatizirao na karantenu, na nove preporuke, zabrane i strahove. Preko noći postalo je “normalno” da u gradu nema ljudi, da je Korzo tako prazan da ostavlja dojam da se dogodila neka apokalipsa.

Je li ovaj virus doista apokalipsa ili još jedna posve uobičajena pojava, odnosno bolest/zaraza u ljudskoj povijesti koja ljude tjera u karantene i samoizolacije, pokazat će vrijeme. Zadnji pokazatelji govore da se Rijeka i Primorsko-goranska županija dobro drže. Na razini Primorsko-goranske županije bilo je 30 bolesnika i krivulja rasta epidemije nije uznemirujuća.

Kako god bilo, možemo slutiti da jedan način života i u našem gradu završava i da počinje posve novi, pun neizvjesnosti i nepoznanica.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here