Otvorenje izložbe koja prati projekt ‘Tragom hrvatske baštine’ ovog četvrtka uz izravni prijenos uživo

Otvorenje neće biti rezervirano isključivo za posjetitelje Guvernerove palače već će se samo otvorenje moći pratiti uživo na platformama Regionalne informativne mreže, odnosno portalima PodUckun.net, Torpedo.media, Tunera.info i Lanterna.news uz tehničku podršku tvrtke Pro rec iz Matulja. Svi detalji vezani uz izložbu biti će dostupni nakon sutrašnje tiskovne konferencije… 

Foto: Marko Gracin

Rijeka – Projekt “Tragom hrvatske baštine” autora Slavice Mrkić Modrić i Marka Gracina od ovog četvrtka, 12. ožujka, krasit će prostor Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

– Projekt je zamišljen kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o tom silnom baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa. Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati, i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare. Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad čine lukom različitosti i svi oni koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donosivši sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvaravši tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku. Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan riječki običajni mozaik. Putem 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir…) autori su odali počast svima onima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe, stoji u najavi izložbe.

U prigodnom programu koji će pratiti otvorenje izložbe nastupit će i brojna kulturno umjetnička društva koja baštine običaje koje su Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin zabilježili u sklopu projekta “Tragom hrvatske baštine”. Otvorenje neće biti rezervirano isključivo za posjetitelje Guvernerove palače već će se samo otvorenje moći pratiti uživo na platformama Regionalne informativne mreže, odnosno portalima PodUckun.net, Torpedo.media, Tunera.info i Lanterna.news.

Svi detalji vezani uz izložbu biti će dostupni nakon sutrašnje tiskovne konferencije…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here