ŽENIJALNI DANI: FILMSKO SLAVLJE DANA ŽENA

Ženijalni dani – filmska manifestacija Kino mreže koja od 5. do 9. ožujka ženama u čast donosi nove i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u društvu u kojem žive.

Ovogodišnji program Ženijalnih dana donosi tri sjajna naslova: višestruko nagrađivanu, intimnu i duboko dirljivu francusku dramu Portret djevojke u plamenu Céline Sciamme, američku komičnu dramu o eksploataciji žena na rubu političke korektnosti Podržite djevojke Andrewa Bujalskog i komediju o odlučnoj mljekarici koja zadire pod površinu ruralnih islandskih zajednica Mlijeko Grímura Hákonarsona.

Ženijalni dani

Bliži se Međunarodni dan žena, a s njime i već tradicionalni, šesti Ženijalni dani – filmska manifestacija Kino mreže koja od 5. do 9. ožujka 2020. godine ženama u čast, u nezavisna kina diljem Hrvatske – uključujući i Art-kino – donosi nove i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u društvu u kojem žive.

Portet djevojke u plamenu

Za ljubitelje povijesnih filmova i visoko stiliziranih kostimiranih drama, tu je najnoviji, nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, Portret djevojke u plamenu, intimno i dirljivo djelo impresivne filmske fotografije. Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, redateljica ispisuje (nepoznatu) povijest reprezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.

Podržite djevojke

Novi film američkog kralja mumblecorea Andrewa Bujalskog Podržite djevojke komedija je „na rubu plača“ na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkih lanaca brze prehrane čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje (većinom) muške goste. Podržite djevojke pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja modernoj američkoj radničkoj klasi i neznanim ženskim junakinjama koje se bore za svoje mjestu u društvu.

Mlijeko

Mlijeko, novi film islandskog redatelja i autora uspješnice Ovnovi, Grímura Hákonarsona, donosi izrazito iskrenu i humornu dramu o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka. Kroz dramatičnu priču o Inge, vlasnici farme do grla u dugovima, redatelj gledatelje vodi s puno humora, zbog čega je film u Torontu dočekan hvalospjevima i kritike i publike, a riječ je o još jednom u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here