TEČAJ ZA GLJIVARE POČETNIKE

Tečaj vodi vrsni stručnjak Ervin Raguzin u razdoblju od 25. svibnja do 29. lipnja.

Tečaj za gljivare početnike održati će se u terminu od 25. svibnja do 29. lipnja. Teorijska predavanja polaznici će pohađati u prostorijama PD Kamjenjak na adresi Korzo 40. Termini su ponedjeljkom i srijedom s početkom u 18 sati.
Tečaj vodi Ervin Raguzin, determinator, član udruge gljivara Ožujka od osnutka 1985. godine.
Kotizacija je 600 kn, plativo odjednom ili u dvije rate – prva kod prijave, druga do početka tečaja. Uplate na račun PD Kamenjak (IBAN: HR1524020061100075497) ili utorkom od 19 do 21 u tajništvu društva. Tečaj je namjenjen članovima PD Kamenjak, pa tako tko nije član a želi naučiti nešto o gljivama može se učlaniti utorkom u tajništvu, više u http://pd-kamenjak.hr/o-nama/.

Polaznici tečaja naučit će sa sigurnošću prepoznati desetke najčešćih i najukusnijih gljiva, kao i izbjeći sve moguće zamjene sličnim otrovnim i/ili nejestivim gljivama.

Tečaj obuhvaća teorijsku pripremu za raspoznavanje gljiva (otrovnih i jestivih), načine konzerviranja, konzumacije i liječenja gljivama, osnovne smjernice za uzgoj gljiva i praktično prepoznavanje gljiva na terenu.

Plan predavanja:
-osnovno o gljivama, gljivarstvu i mikologiji
-način prehrane i razmnožavanja, izgled, gdje i kada rastu,
kako se beru i raspoznaju gljive
-proljetne vrste gljiva (jurjevke, šljivovače i smrčci)
-vrganjevke (Boletaceae)
-lisičice i trubače (Cantharellaceae)
-pečurke (Agaricus)
-ovojnjače (Amanita)
-grlašice i koturnice (Clitocybe i Lepista)
-krasnice (Russula)
-mliječnice (Lactarius)
-vitezovke (Tricholoma)
-puževice i vlažnice (Hygrophoraceae)
-ostale jestive vrste
-gljive u kuhinji
-otrovne vrste gljiva
-zaštićene vrste gljiva
-ljekovite gljive
-uzgoj gljiva
-ponavljanje gradiva
-ispit

Polaznici koji uspješno završe tečaj dobit će odgovarajuću potvrdu. Sastavni dio tečaja su izlasci na teren u okolici Rijeke i Gorskome kotaru. U kotizaciju je uključeno noćenje u kamenjakovoj planinarskoj kući Frbežari, gdje će polaznici polagati ispit. Tema maturalne radnje u Frbežarima je zajednička priprema jela od gljiva ubranih taj vikend na terenima u čabarskom kraju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here