FOTO/VIDEO ‘Zvona su spona’ – Multimedijalnim performansom ‘Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci’ otvoreno susjedstvo općine Matulji

Program festivala susjedstva općine Matulji inspiraciju crpi iz tradicijskih vrijednosti koje su utkane u svaku poru društvenog života ovog susjedstva. Petodnevni program prezentira dva lica karnevala – zvončarsku tradiciju i maškarane običaje, kroz interaktivne radionice i prezentaciju tradicijskih običaja, pritom koristeći nove medije i suvremenu tehnologiju koja je u službi očuvanja tradicijskih vrijednosti.

Tijekom povorke bira se najljepša krabujosnica i najljepša balta srebrne smotre. Biraju je kraljice i pratilje općine Matulji, a proglašenje i dodjela nagrada najljepših bit će održana u 18:30 va šatore. Također, od 19 h do 24 h zabavljati će sve u šatoru bend Decibeli, zato pozivamo sve da se ostanu svakako podružiti u šatoru i nakon smotre!

Rukavac – Bogat i sadržajan program s tradicijom u fokusu dočekao je brojne posjetitelje Muzejske zvončarske zbirke u kojoj je održano zagrijavanje za sutrašnji start programa ‘Zvona su spona’ te 25. zvončarsku smotru. ”Zvona su spona“ program je susjedstva općine Matulji u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa na listi nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji.

Multimedijalnim performansom ‘Rog, tanac šumskeh duhi i zvonci’ u kojem su sudjelovale suvremene plesačice i zvončarići iz svih zvončarskih grupa zapčeo je današnji program. Prostor zbirke nakratko su okupirali rogisti i dvije plesačice koje su simbolizirale ‘zlo’ koje zvončarići tjeraju, a uspješno ‘tjeranje zla’ završilo je velikim kolom u centru mjesta. Po završetku performansa održano je proglašenje najboljih autora u sklopu izložbe ‘Zvončar u fokusu’. Ove godine po mišljenju žirija prvo mjesto osvojio je Stanislav Juretić, Drugo je osvojio Paolo Dukić, a treće Ivan Dukić. Otvorenje izložbe ‘začinila’ je i jarbola OPG-a Ružić koju su posjetitelji imali prilike kušati. Paralelno s otvorenjem foto izložbe predstavljena je suradnja s jednom od najvažnijih institucija iz područja izvedbenih umjetnosti DAMU – Akademijom izvedbenih umjetnosti i Katedrom alternativnog i lutkarskog teatra iz Praga te umjetnicama keramičarkama iz Češke. Črni i beli piski kod živjenje i meh, tanac po nekadajnu, prsti ki vrte rožice od karti, zvončarska tradicija kroz besedu zvončari, nekadajna pusna umjetnost na pijate, zatancajmo zakantajmo kako su nas vadili samo su neki od programa kojisu predstavljeni u prizemlju doma te na Kinkeloven tarace gdje su bili postavljeni šatori u kojima se odvijao sadržajan program te izložba udruge Vavek parićani, dok je posebnu pažnju plijenija kovačija, tj, majstorska radionica izrade zvona.

Za one koji ne stignu do Matulja, ove godine osiguran je direktan prijenos sa otvorenja programa ‘Zvona su spona’ i 25. Zvončarske smotre koji će realizirati tvrtka Pro rec u suradnji s regionalnom news mrežom koju čine četiri portala – PodUčkun.net, Torpedo.media, Tunera.info i Lanterna.news, a slika iz Matulja bit će odaslana u cijeli svijet te će ju moć pratiti svi ljubitelji pusta gdje god da se nalazili…

Program festivala susjedstva općine Matulji inspiraciju crpi iz tradicijskih vrijednosti koje su utkane u svaku poru društvenog života ovog susjedstva. Petodnevni program prezentira dva lica karnevala – zvončarsku tradiciju i maškarane običaje, kroz interaktivne radionice i prezentaciju tradicijskih običaja, pritom koristeći nove medije i suvremenu tehnologiju koja je u službi očuvanja tradicijskih vrijednosti.

– ”Škola Znanja i vještina“ uvodi nas u znanja potrebna za mobilizaciju zajednice i alate kojima se stvara atmosfera. Tradicija se smatra kondenziranim znanjem koje je potrebno osvijestiti i upravo stoga je osmišljena Škola znanja i vještina kao edukativna platforma iz područja primijenjenih umjetnosti, scenografije, lutkarstva, kulturnog menadžmenta, inspirirana tradicijom i samom zajednicom u čijoj su memoriji utkana sva znanja koja baštinimo kroz generacije. Program u Zvončarskoj muzejskoj zbirci akumulirao je stoljetna znanja i vještine koji su ostavljeni u naslijeđe od naših predaka, a upravo kroz ovaj program nastoje se sačuvati jedinstvene tehnike i vještine koje će se prenositi na buduće generacije. Glazba, ples, gastronomija, likovna i scenska umjetnost te stari zanati susreli su se na jednom mjestu i otvoriti mogućnost aktivne participacije publike. Upravo zbog sposobnosti karnevala da svaki puta iznova stvara jedinstveni društveni prostor i da gradi kolektivni identitet zajednice, nastala je ideja za stvaranjem kreativnog radioničkog centra, odnosno Škole znanja i vještina koja bi bila mjesto kreativnosti, susreta, mjesto stvaranja i realiziranja novih (i starih) ideja, a sve sa zajedničkim nazivnikom – pust ili karneval, istaknula je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Gosti s Krka

Program ‘Zvona su spona’ nastavlja se već sutra bogatim program u centru Matulja.

– U subotu 22. veljače 2020. svečano je otvorenje Festivala susjedstva općine Matulji s bogatim programom iz kojeg izdvajamo „Pusni retrovizor“ (12 sati) i mobilne lutke velikih dimenzija kao matuljsku verziju svjetski poznatih Royal de Luxe. Maske koje su izrađene prema idejama i nacrtima „domaćeh pusneh inžinjeri“ Udruge Vavek parićani prikazat će retrospektivu posljednjih 30-ak godina pokretnih maski. Intervenciju u prostoru, postavljeni barkod tradicijskih zvončarskih puteva s koordinatama polazišnih točki simbolično će otvoriti mići zvončari i zvončarske grupe s područja općine Matulji, a sve će se zabilježiti kroz „Prvu kartulinu za 100 let za velu vremensku kapsulu“. Programom „Tradicijski odjeci“ (12:30 sati) slijedi svečanost otvorenja festivala susjedstva općine Matulji “Zvona su spona”. Posjetitelje se uvodi u mistični svijet i prikazuje magijsku komponentu zvončarskih pohoda, a kao trajna vrijednost ostaju interaktivne mape zvončarskih puteva koje koristeći novu tehnologiju pružaju mogućnost iskustvenog doživljaja paćenja starih tradicijskih pohoda, ne narušavajući ili ičim zadirući u izvornost tradicije, dodala je Šebalj.

Kovačija na oprten

Od 13 sati slijedi 25. Međunarodna zvončarska smotra na kojoj će sudjelovati 17 zvončarskih grupa te pet maškaranih grupa, dok će smotru otvoriti matuljske kraljice i pratilje na čelu s Meštrom Tonijem.

– U programu sudjeluju i carice KUD-a Učka Matulji čija će izložba „Carsko doba matuljskega Štaciona“ biti otvorena u Galerijici od 18. veljače do 8. ožujka. Program vode Nina Dukić i Mario Lipovšek Battifiaca, a posjetitelje će zabavljati domaći bendovi uz pusnu muziku u samom centru, kako i u šatoru u kojem će zasigurno vladati vesela atmosfera. Ugostiteljska škola Opatija u suradnji s mladim poznatim kuharima Lukom Dančulovićem i Katarinom Vrenc na čelu s profesorom gastronomije Damirom Permanom s područja općine Matulji prezentirat će „Street food po domaću“, odnosno nove varijante jela inspirirana starim tradicijskim receptima, a sav prihod bit će uplaćen u humanitarne svrhe. Cijelo vrijeme trajanja programa u parku ispred Općinske zgrade bit će dostupan i svima vidljiv QR kod pomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda s kojima se program nastavlja 23., 24. i 25. veljače kada svi kreću u potragu za tradicijskim blagom. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućit će svim pratiteljima zvončarskih pohoda autentičan kulturni događaj kroz koji će iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u svojim autentičnim okruženjima. Ili skraćena verzija svega: Živio pust, zaključila je Eni Šebalj.

Subota, 22.02.2020.
ZVONA SU SPONA
Trg Maršala Tita, Matulji

12.00 sati – Pusni retrovizor – park pokretnih maski
12:25 sati – Prva kartulina za sto let va veloj vremenskoj kapsule / mala razglednica za sto godina u velikoj vremenskoj kapsuli/ zajednička fotografija malih i velikih zvončara dronom i kamerom
12:30 Tradicijski odjeci – svečanost otvorenja festivala susjedstva
12:30 sati – Otvorenje Festivala susjedstva Matulji – Zvona su spona

25.ZVONČARSKA SMOTRA
12.30 sati – na Zvončarskoj smotri nastupaju maškarane predgrupe:
KRALJICE I PRATILJE OPĆINE MATULJI PREDVOĐENE MEŠTROM TONIJEM I AKTUALNOM KRALJICOM
DJEČJI VRTIĆ MATULJI, UDRUGA UMIROVLJENIKA MATULJI, ZIJAT, SOST TANCAT I PIT I VAVEK PARIĆANI, CARICE – KUD UČKA MATULJI

13:00 sati – 25. međunarodna zvončarska smotra Općine Matulji

Na smotri zvone: VLAHOV BREG – KORENSKO, „BABE I STARČEVI“ KUD TENA ĐAKOVO, MUNSKI ZVONČARI, SOVINJSKI PUSTI, ČRNA SRAKA SRAČINCI, CRNOLUŠKI PESNIKI, ŽEJANSKI ZVONČARI, ĆIĆSKI ZGONČARI, ZAMETSKI ZVONČARI, KUKULJANSKI ZVONČARI, BRGUJSKI ZVONČARI, VRBIŠĆE ŠJEME ILIRSKA BISTRICA, FRLANSKI ZVONČARI, GROBNIČKI DONDOLAŠI, KORANTI HAJDINA SLOVENIJA, HALUBAJSKI ZVONČARI, BREŽANSKI ZVONČARI…

U programu sudjeluju: MATUJSKE KRALJICE I PRATILJE RIJEČKOG KARNEVALA, CARICE KUD-a UČKA MATULJI
PROGRAM VODE: NINA DUKIĆ & MARIO LIPOVŠEK BATTIFIACA
ZABAVA UZ BOGAT GLAZBENI PROGRAM
„STREET FOOD PO DOMAĆU“ Ugostiteljska škola Opatija i mladi MasterChef-ovi Općine Matulji
Humanitarni gastro program

Nedjelja, Ponedjeljak, Utorak
23.,24.,25. 02. 2020.
Tradicijski zvončarski pusni ophodi

Tradicijski zvončarski pusni ophodi uz pomoć novih tehnologija – QR i barcode omogućiti će posjetiteljima šetnju autohtonim tradicionalnim zvončarskim putevima kroz sela i zaseoke općine Matulji. Na zvončarskim putovima svi pratitelji zvončarskih pohoda moći će osjetiti gostoprimstvo domaćina u okviru jednosatnih programa po konobama.

Napomena: Sve informacije o zvončarskim putovima biti će sadržane u QR kodu koji će biti trajno postavljen u prostor ispred Općine Matulji.

Nedjelja, 23.02.2020. – Pusna nedeja
-Pohod Mučićeveh zvončari na Pusnu nedeju;

Ponedjeljak, 24.02.2020.

CARICE KUD-a UČKA MATULJI

– Pohod Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohod Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune;

Utorak, 25.02.2020. – Pust
– Pohod Rukavačkeh zvončari po Rukavce
– Pohod Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune
– Pohod Munskeh zvončari po Žejanah i Maleh i Veleh Munah
– Pohod Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here