ZGRADA IVEXA OSLIKANA MURALOM „POZNATO MJESTO/ A FAMILIAR PLACE“

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara

Mural pod imenom „Poznato mjesto/ A Familiar Place“ predstavlja prvi mural koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programskog pravca „Slatko i slano“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Međunarodni festival murala, grafita i street arta, „Rijeka murala“, održat će se od 12. do 19. srpnja na atraktivnim lokacijama i fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici, a okuplja poznate europske, ali i domaće umjetnike. U mjesecima prije samog festivala uslijedit će nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti. Takvim akcijama će se postaviti dobar temelj interdisciplinarnoj suradnji na zahtjevnim projektima kao što je ovaj.

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se prema riječima autora na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić (poznat i kao MOSK, što mu je umjetničko ime pod kojim djeluje već dvadesetak godina) vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke. Rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u 2011. Graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi i regiji (Grčka, Danska, Nizozemska, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina) i Hrvatskoj (Meeting of Styles, Soundwave, xSTatic, Graffiti na gradele i drugi), te sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi i rezidencija.
Osnivač je i gitarist riječkog benda Moskva u kojem djeluje od 2010. godine. Do sada su objavili tri albuma za izdavačku kuću Dallas Records. Osim u Moskvi, surađivao je i s drugim riječkim glazbenicima i bendovima (ENI, Boris Štok, The Ant, Turisti). Autor je glazbe za kratkometražni igrani film Kristine Barišić „Glavno jelo“ te glazbe za film Anđela Jurkasa „Happy End“. Živi i radi u Rijeci.

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče. Rođena je 1986 godine u Rijeci. Završila je industrijski dizajn u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn, diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te potom stažirala u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Nakon završetka studija pokreće brend ojoMAGico unutar kojeg djeluje na polju primijenjenog slikarstva (nakit, murali i ilustracije) . Sudjelovala je na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i  inozemstvu.
Suosnivačica je i voditeljica Artmašine, kreativnog ateliera za neformalno učenje likovnih tehnika te promicanje vizualne kulture u svakodnevnom životu. Uz slikarstvo polje njezinog djelovanja je i analogna fotografija. Radovi su joj objavljivani u časopisu JPG MAGAZINE (USA), te na portalima: 1x.com, Plaid Zebra, Uncertain Magazine i Syndrome.

foto: Igor Crnković / Pilot Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here