U Čavlima, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, ove se nedjelje održava prvi u nizu Festivala susjedstava.  Riječ je o Zvončarskoj simfoniji, koja ujedno i otvara Festivale susjedstava što se tijekom 2020. godine održavaju diljem Primorsko-goranske županije.

Zvončarska simfonija započinje u nedjelju 9. veljače 2020. s početkom u 12 sati okupljanjem zvončara pred OŠ Čavle i kretanjem povorke zvončara Ulicom Čavja do Trga hrvatskih branitelja u Čavlima. U isto vrijeme (12 sati) na Trgu hrvatskih branitelja održava se protokolarni dio Otvorenja Festivala susjedstava.

Od OŠ Čavle, predvođena Karlovačkim bubnjarima, glasna će i impresivna povorka od 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara u 12 sati krenuti do Trga hrvatskih branitelja, a na trasi kretanja pratit će ih mnogobrojni gledatelji te voditelji na čak tri pozornice.
Na čelu povorke zvončara bit će njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstadta iz Njemačke, a na začelju domaćini, Grobnički dondolaši.
Ostali sudionici povorke su: Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske. Njima će se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružiti i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić.

Po dolasku ove povorke na Trg hrvatskih branitelja, u 16.00 sati, bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara!

Radi se o spoju glazbe, ritma i zvona, svojevrsnoj jazz improvizaciji koja gradi novi glazbeni svijet. To je audio-vizualni doživljaj koji glazbu pretvara u obredni ritual. Zvončarsko zvono stapa se s čovjekom, postajući dio tijela. To je ujedno i specifičnost zvončara, da žrtvujući vlastito tijelo, zvone teškim zvonima, čime tjeraju zle duhove zime i prizivaju novu nadu, novi proljetni ciklus.

Baš kao i sami zvončari, svako je zvono različito, različite težine i različitog spektra frekvencija koje proizvodi. Tu do izražaja dolazi vještina zvončara koji zvone usklađenim ritmom vlastitim tijelima, proizvodeći svi zajedno istovremenu ritmičku tutnjavu, stvarajući Zvončarsku simfoniju.

Na dan održavanja Zvončarske simfonije, 9. veljače 2020.g., RIJEKA 2020 organizira besplatan prijevoz iz Rijeke do Čavli, jednim autobusom u dvije ture. Autobus kreće s Jelačićevog trga u Rijeci u 10.20 i 11.20 sati, a povratak iz centra Čavli do Rijeke je u 17.15 i 18.15 sati.

Broj mjesta je ograničen, a svoje mjesto zainteresirani mogu rezervirati do petka, 9. veljače 2020.g. u 16 sati na e-mail adresi: dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here