REDATELJI ABEL FERRARA I ALBERT SERRA U ART-KINU (EPK)

Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma – KINOSRAZ! FILM + MOĆ

Abel Ferrara

Međunarodno festivalsko-simpozijsko izdanje festivala Filmske mutacije u sklopu programskog pravca Doba moći Europske prijestolnice kulture odvijat će se u riječkom Art-kinu od 6. do 9. veljače 2020.godine. Prema najavama bavit će se reinterpretacijom uloge kinematografa i njegovim emancipacijskim potencijalima: film kao oko stoljeća, a posebni gosti bit će poznati redatelji Abel Ferrara i Albert Serra.

Program u Art-kinu otvaramo u četvrtak 6. veljače 2020. razgovorom Alexandera Garcíje Düttmanna i Alberta Serre te filmom LIBERTÉ (2019.).

Abel Ferrara predstavit će u petak 7. veljače u Art-kinu svoj novi film TOMMASO (2019.) zajedno s protagonisticom Cristinom Chiriac i autorima glazbe.

Posebno će zanimljiv biti nastup Abel Ferrara Banda s gostima koji priprema koncert za riječko kino u subotu 8. veljače, s glazbom iz njegovih filmova poput BAD LIEUTENANT, 444 – LAST DAY ON EARTH i CHINA GIRL.

Kinodvorana Art-kina Croatia postat će tako od 6. do 9. veljače središnje društveno mjesto za moguću emancipaciju Moći kina koja vraća pogled filmu kao oku stoljeća: očištu moći našeg doba. Programska platforma Kinosraz (kinoclash) reinterpretira ulogu kinematografa u izvornom smislu filmskog dispozitiva (filma, kinodvorane, aparata, snimanja i prikaza, kinematografije) u umjetničkoj, kulturnoj i široj zajednici grada.

Kolektiv međunarodnih i domaćih kustosa te filmskih i vizualnih umjetnika predstavlja tridesetak filmskih programa koji povezuju moduse transgresivnog filma u širokom rasponu vrsta i rodova s osobnim teoremima emancipacije slika.

Albert Serra

Festival otvaraju programi pod nazivom Vizualne pobune kojima filmska teoretičarka i kustosica Nicole Brenez rekreira inicijaciju u revolucionarni film Piera Paola Pasolinija i Jean-Luca Godarda, a zatvaraju filmovi o moći slobode Alberta Serre, Abela Ferrare, Vlade Kristla te novi rad Jamesa Benninga koji nas videoinstalacijom Rođenje jedne nacije vraća izvorištu stoljeća netrpeljivosti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here