U Art-kinu održati će se svečana premijera prvih dviju epizoda treće i finalne sezone serije Novine, domaće uspješnice svjetskih razmjera, snimane u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u režiji Dalibora Matanića. Premijera je zakazana za subotu, 25. siječnja u 20 sati, a prisustvovat će joj redatelj, producenti, članovi filmske ekipe, kao i naši brojni sugrađani i sugrađanke koji su sudjelovali u nastanku serije.

Premijera nove sezone Novina zaokružuje i podcrtava promociju Rijeke kao grada kulture i najavljuje iščekivani datum – 1. veljače – kada Rijeka ponosno preuzima titulu Europske prijestolnice kulture te iznova pokazuje svu scensku raskoš Rijeke, europske luke s monumentalnim vizurama i velegradskim prizvukom.

Novine – Branka Katić

Nakon prve sezone, u kojoj smo upoznali redakciju Novina, i druge, u kojoj smo pratili predsjedničke izbore, u trećoj, završnoj sezoni serije Novine, vidjet ćemo konačni rasplet mreže korupcije, zlouporaba pravosudnog sustava i kriminala koja je zahvatila novinarstvo, politiku, državu, ali i cijelo društvo. Za razliku od prvih sezona koje su snimane zimi, treća sezona serije Novine snimana je tijekom svibnja i lipnja te donosi posve novu vizuru Rijeke i okolice.

Podsjetimo, Novine se prikazuju na najgledanijem svjetskom streaming servisu, Netflixu, čime su vizure Rijeke i Kvarnera doprle do milijuna gledatelja širom svijeta. Vjerujemo da je globalnoj afirmaciji serije doprinijela i iznimna vizualnost lokacija širom Primorsko-goranske Županije. Osim filmičnosti urbanih i prirodnih krajolika, kao dodatni motiv snimanja na našem području, producentski je tim naveo i iznimnu susretljivost domaćina prema filmskoj ekipi.

Rijeka ima sve, i more, i zelenilo, i napuštene zgrade. San snova svake filmske ekipe. I drago mi je da su »Novine«, zahvaljujući prikazivanju na Netflixu, otkrile Rijeku i stranim produkcijama. Pogotovo zato što su Rijeka i Riječani stvarno spremni na suradnju. Mi se nadamo da smo kroz »Novine« pokazali dušu Rijeke, neki unutarnji svijet koji je super i koji je mnogo toga, ali nije tipičan mediteranski grad, kaže Matanić (Novi list).

Novine – Dragan Despot i Zdenko Botić

Pored stalnih glavnih glumaca, kao što su Branka Katić, Dragan Despot, Zdenko Jelčić, Trpimir Jurkić, Aleksandra Cvjetković i ostali, nove likove glume Daria Lorenci Flatz, Nadia Cvitanović, Krešimir Mikić i mnogi drugi. Tu su i riječka glumačka imena, poput Zdenka Botića, Denisa Brižića, Dražena Mikulića, Mirka Soldana, Predraga Sikimića, Aleksandre Stojaković Olenjuk, Anastazije Balaž Lečić, Marine Musulin i Zorana Prodanovića Prlje.

I za ovu sezonu odgovorna je ista autorsko-produkcijska ekipa: scenarist Ivica Đikić, redatelj Dalibor Matanić, snimatelj Danko Vučinović i producenti Drugog plana Miodrag Sila i Nebojša Taraba te organizator produkcije Dean Lalić. Treća sezona serije Novine ima deset epizoda, a u Art-kinu premijerno se prikazuju prve dvije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here