Mobilizacija kulture u organizaciji i u sudjelovanju, puna srca i dobre energije, kakva dugo nije viđena događa se u Rijeci 1. veljače 2020. na otvorenju Europske prijestolnice kulture. To je dan koji valja unijeti u osobne kalendare i onda doći u Rijeku, spustiti se u centar grada i biti dio najvećeg kulturnog tuluma koji traje 24 sata i nudi mnoštvo događanja za sve uzraste, ukuse i želje.

Rijeka 1. veljače ulazi u godinu u kojoj postaje jedan od najzanimljivijih gradova Europe jer u 365 dana nudi više od 600 kulturno-umjetničkih događanja.

Rad i ponos, bunt i avangarda, nasljeđe i tradicija

Opera industriale – središnji je program otvorenja koji se u 19 sati događa u Riječkoj luci.  U njemu Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa.

Luka predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke. U povijesti  i sadašnjosti grada ona je simbol otvorene i moderne Rijeke pa izborom ovog prostora za središnji program otvorenja EPK, Rijeka šalje poruku o važnosti razumijevanja Luke različitosti koja počiva na prihvaćanju jedara svih boja. 

Opera industriale nastala je prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, a izvest će je gotovo stotinu i pedeset  izvođača, te nekoliko tisuća ljudi u publici, dok režiju programa potpisuje Dalibor Matanić.

 

24 sata kulture, zabave, urbane glazbe, humora, plesa… 

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvorenja Europske prijestolnice kulture donosi i 24 sata sjajnog provoda na riječkim ulicama i trgovima, u kafićima i klubovima. Više od 70 događanja na preko 30 lokacija u centru grada priprema se u organizaciji nevjerojatno velikog broja udruga, poduzetnika, umjetničkih organizacija i pojedinaca. U tom programu nastupa oko pet stotina  izvođača, a možda i više. Rijeka 1. veljače postaje mjesto koje zadovoljava sve uzraste, ukuse i želje.

U jutarnjem i prijepodnevnom dijelu programa, dominiraju plesne, dramske i glazbene izvedbe te nastupi dječjih zborova, vokalnih skupina i plesača odnosno plesačica. Posebno će biti zanimljive dnevne pop up izvedbe na neuobičajenim mjestima poput pjevanja ili plesa na Riječkoj ribarnici, ali i poput anti-turističke ture riječkim turističkim autobusom. Oko 20-ak dramskih umjetnica uključeno je u prijepodnevna i dnevna događanja  U zborske i vokalne nastupe uključene su sve generacije – od djece do umirovljenika.

Već u popodnevnim satima na određenim lokacijama započinju nastupi DJ-eva kojih u ukupnom programu, uključivo i večernja događanja po klubovima – ima više od 30. Posebno se među njima  izdvaja DJ Nicky Siano, vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, THE GALLERY i prvi resident kluba STUDIO 54.

Također, već popodne kreću koncertni nastupi, rock, pop, jazz i blues izvođača i bendova a ukupno u cijelom danu uključivo i večernje nastupe po klubovima u Rijeci nastupa preko 60 grupa koje donose rock, pop, elektro i jazz glazbu. U Pogonu kulture nastupat će tako  Jonathan, Parafi, Fit, Denis&Denis, u klubu Život Elektro pop duo The Siids, u klubu Crkva tech house kolektiv Deep’n’Delicious. Više izvođača nastupa u Palachu u organizaciji RiRocka, a na brojnim drugim lokacijama redaju se nastupi  Marka Tolje, Duška Jeličića Bonace, Šajete, Izeta Medoševića, Marinade… uopće – koncertna ponuda u gradu bit će toliko raznolika žanrovski i izvođački da u njoj zaista mogu svi uživati.

 

Svjetlo i buka – Riječka luka 

Pauza u nastupima na ulicama trgovima i klubovima traje samo za vrijeme središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, od 19 do 20.30 sati kada se sva publika seli na gatove lučkog bazena odakle će pratiti izvedbu Opere Industriale.

Ova velika urbana opera koja se izvodi na otvorenom donosi zvukove grada, industrije i buke, glazbu i efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe.

Varioci, iskre, buka brusilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku.

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša s Rumoristima na specifičnim instrumentima – šahtofonima u izvedbi se dotiče velikog riječkog umjetnika koji je snagom svoje pisane riječi najavio dolazak europske avangarde – Janka Polića Kamova. Program otvorenja donosi energiju njegovih stihova čime Rijeka pečati europski relevantnu poziciju ovog svog velikog pisca.

U izvedbi sudjeluje i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat. Oni će donijeti simbole burne riječke povijesti u kojoj je ovaj grad, kao malo koji drugi, u samo posljednjih stotinu godina promijenio čak sedam država pod kojima se razvijao.

Na velikoj pozornici nastupit će i dodatni mješoviti zbor Jeka primorja pod ravnanjem Igora Vlajnića te orkestar gudača i puhača sastavljen od članova Orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca.

U izvedbu je uključen i ansambl od dvadeset riječkih gitarista i deset bubnjara te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Oni nose energiju riječkog punka i rocka koja je u svoje vrijeme predstavljala buntovnu i hrabru Rijeku.

Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavit će se na nekoliko lokacija u luci, a na lokacijama koje vode prema luci postavit će se prostorne instalacije – Kaleidoskopi. U programu sudjeluju i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija luke.  Svoju središnju svečanost otvorenja Rijeka će završiti najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari  ogromnom bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjeraju zimu i najavljuju proljeće u Europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. veljače 2020.

Nakon ove rapsodije zvuka, buke, svjetla i tame, nastavlja se program na trgovima i u klubovima, koji traje do ranih jutarnjih sati nedjelje.

(ilustrativne fotografije: B. Vukosav)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here