Blagadani su već iza nas, vjerujem da ste svi uživali u pripremanju fine hrane dijeleći je sa svojim najmilijima. Dobro znamo kako nam se jelovnik mijenja s obzirom na sezone, a pošto smo još u zimskom ozračju teško je zamisliti jelovnik bez kobasica. Žao mi je dragi vegeterijanci, ovaj tekst a ni recept nije za vas. Ja sam osobno veliki zaljubljenik u kobasice i pripremam ih na raznovrsne načine.

Svaka regija naše zemlje, a i svijeta njeguje izradu i pripremanje kobasica u ovo zimsko vrijeme, zbilja ih ima bezbroj vrsta, a razlikuju se od same vrste mesa (mada su najčešće svinjske) i začina koje upotrebljavamo; neki ih dime, drugima su draže svježe, a većini će trebati ipak nešto vjetra da dobro sazriju. I nemali broj ljudi sami vole izrađivati kobasice, gdje upravo selektiranim odabirom omjera mesa, začina i masnoće, uz malo dima, dobivaju upravo svoju savršenu “ po svom guštu “ kobasicu.

No ja sam kod svog mesara našla upravo meni savršene, koje ću ovaj put pripremiti u rižotu. I to u kombinaciji sa zimskim radićem. Upravo rižoto je naizgled jedno sasvim jednostavno i obično jelo, no znalci će se složiti sa mnom da ovako jednostavno jelo zahtjeva znanje i predanost, da bi ispalo baš kako treba. Kremast i al dente. Imala sam sreću da mi je mentor za rižote bio upravo pokojni A.B. koji je upravo to jelo postavio na visoku ljestvicu, što se tiče tehnike i pripreme.

No da ne duljim previše o teoriji, bacamo se na recept.

SASTOJCI (za 2 osobe) : 200 g arborio riže, 1 dimljena kobasica, 1 poriluk, 50 g radiča, 0,05 l bijelog vina, sjemenke koromača, 500 ml povrtnog temeljca, 50 g maslaca, 70 g naribanog parmezana, sol, papar i extra vergine maslinovo ulje, crveni papar.

Rižoto s kobasicama i povrćem – korak po korak

 1. Na maslinovom ulju tostirati na sitnije narezanu kobasicu, taman da se karamelizira sa svih strana
 2. Dodati na sitno narezani poriluk i radič, malo prodinstati
 3. Tu dodajemo i rižu da se i ona malo tostira, jer ćemo joj tako naglasiti okus
 4. Sjemenke koromača malo usitnimo te dodajemo sastojcima
 5. Kada nam radič i poriluk krenu venuti, a na dnu se već stvara smeđi sloj, podliti bijeli vinom da se sve to fino deglazira
 6. Čim je ispario alkohol iz vina krećemo s podlijevanjem zagrijanim temeljcem
 7. I to u navrate uz konstantno miješanje da oslobodimo škrob i kremoznost
 8. Posoliti i popapriti, bogato i bez ustručavanja
 9. U završnoj fazi otprilike nakon 15tak minuta od početka podlijevanja, dodajemo maslac i velikodušnu količinu naribanog parmezana
 10. Čim se povezalo, ugasiti vatru, poklopiti i pustiti rižoto dvije minute da odmori
 11. Pri posluživanju obavezno završiti s extra vergine maslinovim uljem i malo crvenog papra

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here