Varaždin, grad na Dravi koji odiše gospodarskim uspjehom. Drži se za treći grad u Hrvatskoj po BDP-u per capita ali nije to direktan razlog našem posjetu ovom predivnom gradu. Proveli smo jutro lutajući ulicama osluškujući adventsko raspoloženje. Posvuda bijeli borovi. Trg kralja Tomislava pretvoren je u jelovu šumu. Ulaz u gradsku vijećnicu krase bijeli borovi sa lijeve i desne strane. Lijevo od ulaza nalazi se i kutak uspomena s adventa, mala kućica Djeda Božićnjaka s poklonima. Na trgu se nalazi i vlakić za mališane borovima odvojen od kavane, dok je na samom centru trga ukrašen ogroman bor, naizgled veći od vijećnice. Za jedno jutro usred tjedna po gradu vrluda popriličan broj ljudi, što pješke, što na biciklima. Nisu sve ulice otvorene za promet biciklom pa je jedna gospođa skoro pala kad je uočila da ju snimam vozeći po Gundulićevoj. Zgodna i ljuta žena u bijelom kaputiću objasnila mi je da je tom ulicom zabranjena vožnja jer riječ je o gradskom korzu, te da je u prvi tren pomislila da sam komunalni redar. Interesantni su biciklisti u Varaždinu. Bicikl je u gradu glavno prijevozno sredstvo pa na biciklima možemo vidjeti ljude svih životnih dobi ne baš sportski odjevenih. Neki telefoniraju ili puše dok voze bicikl, drugi nose dosta torbi. Vjerojatno idu s tržnice ili na posao.

Županijska palača, zgrada podignuta u 18. stoljeću, djelo arhitekta Jakoba Erbera, za advent je pretvorena u adventski kalendar. Pročelje palače krase 24 slike iz kolekcije umjetnina kolekcionara Ladimira Malogorskog. Svaki prozor je jedna slika prekrivena brojem koje se otkriva kako prolaze adventski dani. To su radovi hrvatskih slikara naivne umjetnosti Ivana Rabuzina, Slavka Stolnika i Franje Klopotana.

Kreativnica, smještena u Uskoj ulici br. 4 je manifestacija koja je privukla veliki interes na Špancir festu pa je stoga dobila i svoje zimsko ruho. Riječ je o nizu izlagača koji se predstavljaju kroz tri vikenda, a stalni postav je izložba akvarela umjetnice Ide Ister.

Šetali smo gradom i fotografirali, impresionirani ljepotom. Nadamo se da smo uspjeli prenijeti emociju, a čini se da jesmo jer je gradonačenik odmah po objavi na facebooku preuzeo naš post.

U sat vremena šećući Varaždinom uhvatili smo dio atmosfere adventskog jutra i krenuli dalje. Pustimo fotografije da pričaju priču.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here